Često nam se dogodi da nam ostane hleba i pre nego ga bacite razmotrite šta to možete „smućkati“, osim prezli i prženica. Jedan odličan desert? O, itekako!
Naravno, uvek preporučujemo da od starog hleba napravite prezle, ali ovaj put vam otkrivamo jedan kulinarski „fazon“ – puding od starog hleba. Na ovaj način možete praviti slana i slatka jela, a ovakvi recepti su popularni u Kubi, Britaniji, Meksiku, na Filipinima,… Osnova za svaki recept je stari hleb, ali to mogu biti i stari kroasani, peciva ili ostaci kora za tortu. U nekim slučajevima se pravi i sa alkoholom i mi vam donosimo upravo takav recept. Vreme je da izvučete onaj stari viski što ste čuvali za specijalne prilike. Novi recept, novi eksperiment, neobični desert – može?
Ovaj desert je mnogo ukusan, ne trebate biti stručnjak, jer ga je lako napraviti. Naravno, ne brinite ukoliko nemate viskija – burbon ili konjak takođe mogu poslužiti.
Stari hleb sa pijanim grožđicama
- 450 gr starog hleba sa jajima, nasečenog na tanje šnite
- 1/2 šolje grožđica (po mogućnosti zlatne, sultana grožđice)
- 1/2 kašikice muškatnog oraščića
- 3/4 šolje šećera
- 2 veća jajeta
- 1 ¼ šolje milerama
- 2 šolje mleka sa manje mlečne masti
- 1 kašika viskija
- 1 kašikica vanila ekstrakta
- 3 kašike krupnog šećera za posipanje
- A za sos vam treba:
- 1 šolja milerama
- 1/4 šolje mleka sa manje mlečne masti
- 1/4 šolje šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba ili gustina
- 1/2 šolje viskija
- 1/4 kašikice soli
- 1 kašika putera
Zagrejte rernu na 180C. Odrežite koru sa šnita hleba i svaku šnitu namažite puterom. Šnite stavite u tepsiju sa namazanom stranom okrenutom prema dole. U posudi pomešajte jaja, šećer, mileram, mleko, viski i vanilu. Grožđice i muškatni oraščić pospite po šnitama i zalijte pripremljenom mešavinom sa viskijem. Viljuškom malo pritisnite hleb da bi bolje upio smesu, sve pospite krupnim šećerom i stavite u rernu na 40 do 45 minuta dok ne porumeni i dok hleb ne upije smesu.
Za to vreme napravite sos. U manjoj šerpi pomešajte mileram, mleko i šećer. Posebno, u manjoj posudi pomešajte kukuruzni skrob i 1/4 šolje viskija. Mešajte dok se kukuruzni skrob ne rastvori, pa ovu smesu dodajte mešavini milerama i mleka u šerpici. Smesu kuhajte na laganoj vatri stalno mešajući 5 minuta dok se sos ne zgusne. Uklonite sa šporeta i dodajte preostali viski, so i puter. Sve dobro izmešajte i prelijte preko pečenih šnita, tačnije pudinga sa starim hlebom i služite toplo.Kako vam se čini? Vredi li probati?