četvrtak, 23. siječnja 2014.

Churos – Španija za doručak


Evo još jednog recepta od kuvanog testa, ali pošto smo ga već apsolvirali churos nam neće predstavljati nikakav problem. Ako volite slatko za doručak ovo će vam se itekako svideti.
Churos je tradicionalna španska poslastica, a radi se o testu prženom u dubokom ulju sa šećereom i umacima. Za one koji paze ne liniju zvuči toksično, ali vredno probanja pa makar i varali dijetu. Probajte ovu jednostavnu verziju sa Just a taste bloga.

churos4

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje šećera plus kašika ipo za posipanje
  • Kašičica cimeta
  • Šolja vode
  • Malo soli
  • Dve kašike ulja
  • Šolja brašna
Za čokoladni sos:
  • ½ šolje slatke pavlake
  • 100 g čokolade
Pomešajte pola šolje šećera sa cimetom u manjoj posudi i ostavite sa strane.
U manjoj posudi, na srednje jakoj temperaturi mešajte vodu, kašiku ipo šećera, so i dve kašike ulja. Pustite da provri, a zatim sklonite sa vatre, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete lopticu glatkog testa. Ostavite da se prohladi.
churos3

U veću posudu stavite ulje na šporet da  se greje, i kad je postiglo odgovarajuću temperaturu uz pomoć poslastišarskog šprica za ukrašavanje ( u ovom slučaju vam plastična kesica neće moći poslužiti, jer je testo gusto) u ulje od testa istiskajte tanke dugačke štapiće. Nit prekidajte uz pomoć noža ili makazica.

Nemojte peći više od tri churosa u jednoj turi. Pustite ih da odbiju zlatnu boju, ocedite ih od viška ulja na papirnom ubrusu, pa ih uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta.
churos2

Poslužite sa sosom od čokolade, koji ćete napraviti tako da pavlaku zagrejete na šporetu do tačke ključanja i njome prelijete komadiće čokolade koje ste stavili u posudu. Mešajte dok ne dobijete tečan i gladak sos, bez grudvica.