četvrtak, 23. siječnja 2014.

Čokoladni ekleri kao iz poslastičarnice


Poslastice napravljene od kuvanog testa su veoma delikatne i retko se odlučujemo da ih pravimo sami. Ali, ako ste dovoljno hrabri da pokušate, evo sjajnog recepta za čokoladne eklere.
Hrskavo testo punjeno mirisnom kremom, a sve preliveno divnom topljenom čokoladom. Zvuči kao najlepša ljubavna poezija, zar ne? Reč je o čokoladnim eklerima, poslastičarskom klasiku, a Chocablog vas uči kako da ih napravite sami.

Potrebni sastojci:

  • 60 g putera
  • 160 ml hladne vode
  • 100 g brašna
  • 3 jaja
  • 300 ml slatke tučene pavlake
  • Kašika ekstrakta vanile ili semenke
  • Kašika šećera u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • 15 g putera


Uključite rernu da se greje na 220 C, a pleh za pečenje obložite masnim papirom.
Testo:
U manjoj posudi izmešajte vodu i puter i sve stavite na šporet da se topi na srednje jakoj temperaturi. Zagrejavajte sve dok se puter potpuno ne rastopi, voda počne da vri. Kad je voda sa puterom prokuvala, smanjite temperaturu i dodajte brašno i kuvajte, stalno mešajući 3-5 minuta dok testo ne počne da se odvaja od stenki posude i dobije oblik lopte.
ekleri1

Kuvano testo ostavite sa strane da se lagano prohladi.
Jaja lagano umutite i ostavite oko 2 kašike smese za kasnije, a ostatak umešajte u testo uz pomoć drvene varjače, pa sve energično mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
Smesu uspite u poslastičarski špric ili običnu kesicu za zamrzivač pa odrežite jedan vrh ( da otvor bude malo širi) i istiskajte testo na pleh za pečenje u ravni, malo duži oblik, pa sve premažite ostatkom jaja.
ekleri2

Temperaturu u rerni smanjite na 180C, pa pecite 8-10 minuta dok se ekleri lepo ne napuhnu i poprime zlatnu boju. Izvadite eklere i lagano ih presecite popola horizontalno, pa polovice poslažite na pleh i pecite još pet minuta. Kad je sve gotovo izvadite eklere da se hlade, a vi u međuvremenu napravite kremu.
ekleri3

Istucite pavlaku za šlag sa šećerom i vanila ekstraktom, a čokoladu zajedno sa puterom otopite na pari. I sad je vreme da spojite vaše eklere.
Na jednu polovicu testa uz pomoć šprica stavite kremu, poklopite drugom polovicom, pa sve prelijte rastopljenom čokoladom.
Uživajte!