Pavlova je desert koji je ima dobio po ruskoj balerini, a sastoji se od hrskave kore napravljene od belanaca i punjenja koje je uglavnom voćno.
Ana Pavlova bila je popularna ruska balerina koja je živela krajem 19.i početkom 20. veka. U njenu čast napravljena je poslastica lagana kao i njeni plesni koraci danas poznata širom sveta.
Pavlova je desert koju malo ljudi pokušava napraviti kod kuće zbog veoma delikatne kore od tučenih belanaca koja se suši, ali uz savete Allrecipes sajta mesta grešci nema.
Potrebni sastojci:
- 4 belanca
- 1 ¼ šolje šećera
- Kašičica vanila ekstrakta
- Kašičica limunovog soka
- 2 kašike gustina
- 200 ml pavlake za šlag
- Kivi isečen na tanke kolutove
Uključite rernu da se greje na 150C, a pleh za pečenje obložite masnim papirom.
U većoj posudi belance mutite uz pomoć električnog miksera dok ne postanu čvrsta ali ne i presušena. Šećer u belance dodavajte malo po malo za vreme mućenja (kašiku po kašiku), a na kraju lagano umšajte vanila ekstrakt, limunov sok i gustin (skrobno brašno).
Na papiru za pečenje nacrtajte veći krug i u njega sipajte smesu od belanaca tako da rubovi budu visoki, a za vreme pečenja će se napraviti malo udubljenje u koje ćete staviti kremu i voće.
Koru pecite oko sat vremena, a po pečenju je odmah izvadite iz pleha i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
U manjoj posudi mutite pavlaku dok ne dobijete šlag.
Pavlovu stavite na tanjir za posluživanje, u udubljenje stavite šlag, a odozgo poslažite kolutove kivija.
Umesto šlaga možete iskoristiti puding od vanile ili poslastičarsku kremu, a voće takođe možete izabrati prema sopstvenom ukusu.