četvrtak, 23. siječnja 2014.

Pita od špageta


Pita od špageta, mesa i povrća je odlična kada vam treba zasitan i ukusan obrok za celu porodicu, a uz to je mega ukusna.
U ovom jelu imate i špagete sa sosom, ukus pizze i lazanje – sve to umotano u jednu “pitu”. Zar ne zvuči odlično?
Na blogu SweetThootSweetLife pronašli smo ovaj divan recept, ali mi smo ga dopunili sa još malo povrća i dodali još jedno jaje.

Sastojci:

  • 200 gr (pola pakovanja) špageta
  • 2 jajeta, umućena
  • 1/4 šolje (od 200 ml) narendanog parmezana
  • 2 pileće kobasice srednje veličine (skuvane i naseckane), ali vi možete koristiti i neke druge domaće kobasice ili meso po vašem izboru
  • 1/2 šolje crvene paprike, naseckane na komadiće
  • 1/3 šolje naseckanog crvenog luka
  • 1 šolja obarenog spanaća (ali je najbolji sveži – 3-4 šolje)
  • 1 ½ šolja umaka za špagete ili domaćeg sos paradajza
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice bosiljka
  • 1 šolja rikota sira u komadićima
  • 3/4 šolje narendanog mocarela sira
  • 2 kašičice narendanog parmezana
(Napomena: možete koristiti i druge sireve, koje imate, ali uvrstite parmezan)

od špageta

Zagrejte rernu na 180C. Nauljite okruglu tepsiju za pite (prečnika oko 20 cm). Špagete skuvajte, ocedite, operite, pa ponovo dobro ocedite. Stavite ih u veću posudu, pa dodajte umućena jaja i parmezan (1/4 šolje). Tu smesu rasporedite po tepsiji i poravnajte i malo pritisnite da se slegne.
od špageta
U dubljem tiganju, na šporetu, na srednjoj temperaturi dinstajte paprike i luk sa malo ulja dok ne omekane, oko 5 minuta. Dodajte iseckane kobasice (ili šta god da koristite od mesnih proizvoda), pa nastavite da dinstate još 3 do 5 minuta. Dodajte spanać i poklopite. Ako koristite svež ostavite da se dinsta 2 do 3 minute, a ako koristite zamrznuti, odleđenog ga stavljate u tiganj i dinstate nešto kraće. Sada dodajte i sos, origano i bosiljak, pa ostavite na šporetu još 3 do 4 minute, mešajući povremeno. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane.

Rikota sir pospite preko špageta, koje ste stavili u tepsiju, preko sira rasporedite mešavinu sa kobasicama. Sve pospite mocarela sirom i sa 2 kašičice parmezana.
Sve pecite 30 minuta, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta pre služenja.