Verujemo da ste svi bar jednom pravili slatko od lubenice. Ako niste, vreme je da probate. Donosimo jedan stari recept za slatko i jedan sasvim novi, vrlo zanimljivi, za žele.
Ako želite da sačuvate lubenicu u teglicama trebate znati da ne upotrebljavate crveni slatki deo, već žuto-beli deo kore.
Slatko od lubenice
Potrebno vam je:
- 1 kg očišćene i u kockice isečene kore lubenice.
- 1,5 kg šećera
- 2 limuna
- Štapić vanile
Odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa uspite novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.
Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice, vanilu i limun isečen na kolutiće. Sve kuvate na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.
Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko uspite u čiste tegle i dobro zatvorite. (Pored štapića vanile, možete uključiti i 3 štapića cimeta, 50 gr svežeg đumbira, u kockicama, nekoliko klinčića ili koristiti limetu umesto limuna).
Žele od lubenice
Za žele, za razliku od slatka, koristite celu lubenicu, samo, naravno, odstranjujete zeleni deo kore.
Potrebno vam je:
- 1 lubenica od oko 2,7 kg
- 90 gr želatina
- 1/2 šolje (od 200 ml) šećera
- 1/4 šolje sveže isceđenog soka od limuna
- Ulje
- 1 šolja penušavog vina (nije obavezno)
Isecite lubenicu na veće kocke – odstranite veći deo kore (zeleni deo, naravno, odstranite kompletan). Komade ubacite u seckalicu za hranu ili blender i izmiksajte. Dobijenu smesu procedite kroz cediljku da biste odstranili žilice i semenke. Trebali biste dobiti 3 šolje svežeg soka od lubenice.
U posudici pomešajte 1 šolju soka od lubenice sa želatinom i ostavite da odstoji 3 minuta.
U šerpici, na srednjoj temperaturi, zagrejavajte preostali sok od lubenice i šećer mešajući dok se šećer ne istopi. Umešajte i miks želatina i 1 šolje soka od lubenice, kao i limunov sok. Ostavite još minut na šporetu, pa sklonite sa vatre.
Nauljite staklenu (ili vatrostalnu) četvrtastu posudu (poželjno prečnika 20-tak cm), pa u nju uspite dobijenu smesu. Pokrijte, ostavite da se malo ohladi, pa stavite u frižider preko noći.
Služite tako što žele sečete na kockice, stavljate ga u posudice za sladoled i malo poprskate sa penušavim vinom.