srijeda, 5. ožujka 2014.

Anjoš selet (Anyós szelet)


Sastojci:

Za smeđe tijesto:
175 gr oštrog brašna
1 puna žličica kakao praha
25 gr maslaca ili margarina
75 gr kristal šećera
malo soli
½ kesice praška za pecivo
½ kesica vanilija šećera
1 puna žlica kiselog vrhnja
1 jaje

Za biskvitno tijesto:
3 jaja
3 žlice oštrog brašna
3 žlice kristal šećera
malo praška za pecivo

Za kremu:
200 gr kristal šećera
500 ml mlijeka
100 gr oštrog brašna
120 gr maslaca ili margarina
1 puna žličica kakao praha
½ limuna- sok

Za glazuru:
60 gr čokolade za kuhanje
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
25 gr maslaca ili margarina

Za prskanje kora:
malo ruma
½ limuna-sok

Priprema:

Smeđe tijesto i biskvitno tijesto trebaju biti istih dimenzija nakon pečenja da bi se kolač mogao lijepo slagati.

Priprema smeđeg tijesta:

Brašno prosjati sa kakao prahom i praškom za pecivo. Potom dodati maslac ili margarin narezan na listiće, malo soli, kristal šećer i vanilija šećer te rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin. Dodati jaje i kiselu pavlaku i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min.)

Od ove količine namirnica dobila sam 400 gr. testa.

Tijesto podijeliti na 2 jufke (kore) iste težine.

Poleđinu tepsije od pećnice premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti sa malo brašna.

Prvu jufku tijesta razviti približno na dimenziju 18cm x 30cm (tijesto se veoma lako razvlači i ne puca). Potom tijesto presaviti i prebaciti na papir na tepsiji.

Papir ili karton dimenzija 18cm. x 30 cm. staviti na tijesto, pa ako tijesto nije traženih dimenzija, razviti ga na poleđini tepsije na tražene dimenzije i nožem ili rodlom (rezač za pizzu) izrezati na dimenziju 18cm. x 30cm.

Tijesto izbockati sa viljuškom. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200ºC na  7 min.

Tijesto nakon pečenja mora ostati svijetlo smeđe boje.

Pečeno tijesto prebaciti na tacnu i ostaviti da se ohladi.

Pečeno tijesto je tvrdo i mora se pažljivo sa njim postupati da ne pukne.

Postupak ponoviti sa drugom jufkom testa.

Priprema biskvitnog tijesta:

Bjelanjke sa malo soli mikserom umutiti u čvrst snijeg. Žumanjke sa šećerom i vanilija šećerom mikserom dobro umutiti.


Umućenim žumancima dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka i lagano varjačom umutiti da postane glatka smjesa.

Tepsiju premazati margarinom i staviti papir za pečenje.

Biskvitnu smjesu staviti u tepsiju na papir za pečenje i staviti da se peče na 190ºC na 10 minuta. Kada je tijesto pečeno prebaciti ga na tacnu za posluživanje i skinuti papir za pečenje.

Priprema kreme:

Brašno i 80 gr kristal šećera pomiješati sa 500 ml mlijeka i kuhati 10 minuta dok ne postane gusta smjesa. Vrelu kremu podijeliti na 2 dijela. U prvi dio vrele kreme dodati 60 gr kristal šećera, 60 gr. maslaca ili margarina i sok od pola limuna i mikserom dobro umutiti.

U drugi dio vrele kreme dodati 60 gr. kristal šećera, 60 gr. maslaca ili margarina i 1 punu žličicu prosijanog kakao praha te mikserom dobro umutiti.

Slaganje kolača:

Prvu smeđu koru staviti na tacnu za posluživanje i dobro je poprskati sokom od limuna premazati kremom sa sokom od limuna po cijeloj površini ravnomjerno.

Na kremu pažljivo biskvitnu koru.

Biskvitnu koru poprskati sa rumom i premazati sa kremom sa kakao prahom po cijeloj površini ravnomjerno.

Na kremu pažljivo staviti drugu smeđu koru i koru lagano pritisnuti da prijanja uz kremu i poprskati je sokom od limuna.

Izrada glazure:

Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne smije prokuhati)  i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.

Kolač staviti na hladno mjesto da prenoći (da smeđe kore lijepo omekšaju) i drugi dan koncem ili nožem označiti komade po širini na 6 dijelova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 dijelova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veće komade.

Glazura se može staviti na kolač i nakon što kore malo omekšaju, znači drugi dan.

Dodatni savjet:

Ovaj kolač mora odstajati barem 1 dan, onda kore lijepo omekšaju i lagano se reže.

Ukoliko želite , kolač se može raditi od dvostruke količine potrebnih svih namirnica i onda se tijesto peče na cijeloj površini tepsije od rerne, a biskvitno tijesto u tepsiji od rerne.


 http://domaci-recepti.blogspot.com/