Sastojci:
Za
smeđe tijesto:
175
gr oštrog brašna
1
puna žličica kakao praha
25
gr maslaca ili margarina
75
gr kristal šećera
malo
soli
½
kesice praška za pecivo
½
kesica vanilija šećera
1
puna žlica kiselog vrhnja
1
jaje
Za
biskvitno tijesto:
3
jaja
3
žlice oštrog brašna
3
žlice kristal šećera
malo
praška za pecivo
Za
kremu:
200
gr kristal šećera
500
ml mlijeka
100
gr oštrog brašna
120
gr maslaca ili margarina
1
puna žličica kakao praha
½
limuna- sok
Za
glazuru:
60
gr čokolade za kuhanje
2
žlice vode
2
žlice šećera u prahu
25
gr maslaca ili margarina
Za
prskanje kora:
malo
ruma
½
limuna-sok
Priprema:
Smeđe
tijesto i biskvitno tijesto trebaju biti istih dimenzija nakon pečenja da bi se
kolač mogao lijepo slagati.
Priprema
smeđeg tijesta:
Brašno
prosjati sa kakao prahom i praškom za pecivo. Potom dodati maslac ili margarin
narezan na listiće, malo soli, kristal šećer i vanilija šećer te rukama
izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin. Dodati jaje i kiselu pavlaku
i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min.)
Od
ove količine namirnica dobila sam 400 gr. testa.
Tijesto
podijeliti na 2 jufke (kore) iste težine.
Poleđinu
tepsije od pećnice premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje kojeg
isto treba namazati margarinom i posuti sa malo brašna.
Prvu
jufku tijesta razviti približno na dimenziju 18cm x 30cm (tijesto se veoma lako
razvlači i ne puca). Potom tijesto presaviti i prebaciti na papir na tepsiji.
Papir
ili karton dimenzija 18cm. x 30 cm. staviti na tijesto, pa ako tijesto nije
traženih dimenzija, razviti ga na poleđini tepsije na tražene dimenzije i nožem
ili rodlom (rezač za pizzu) izrezati na dimenziju 18cm. x 30cm.
Tijesto
izbockati sa viljuškom. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200ºC na 7 min.
Tijesto
nakon pečenja mora ostati svijetlo smeđe boje.
Pečeno
tijesto prebaciti na tacnu i ostaviti da se ohladi.
Pečeno
tijesto je tvrdo i mora se pažljivo sa njim postupati da ne pukne.
Postupak
ponoviti sa drugom jufkom testa.
Priprema
biskvitnog tijesta:
Bjelanjke
sa malo soli mikserom umutiti u čvrst snijeg. Žumanjke sa šećerom i vanilija
šećerom mikserom dobro umutiti.
Umućenim
žumancima dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka
i lagano varjačom umutiti da postane glatka smjesa.
Tepsiju
premazati margarinom i staviti papir za pečenje.
Biskvitnu
smjesu staviti u tepsiju na papir za pečenje i staviti da se peče na 190ºC na
10 minuta. Kada je tijesto pečeno prebaciti ga na tacnu za posluživanje i
skinuti papir za pečenje.
Priprema
kreme:
Brašno
i 80 gr kristal šećera pomiješati sa 500 ml mlijeka i kuhati 10 minuta dok ne
postane gusta smjesa. Vrelu kremu podijeliti na 2 dijela. U prvi dio vrele
kreme dodati 60 gr kristal šećera, 60 gr. maslaca ili margarina i sok od pola
limuna i mikserom dobro umutiti.
U
drugi dio vrele kreme dodati 60 gr. kristal šećera, 60 gr. maslaca ili
margarina i 1 punu žličicu prosijanog kakao praha te mikserom dobro umutiti.
Slaganje
kolača:
Prvu
smeđu koru staviti na tacnu za posluživanje i dobro je poprskati sokom od
limuna premazati kremom sa sokom od limuna po cijeloj površini ravnomjerno.
Na
kremu pažljivo biskvitnu koru.
Biskvitnu
koru poprskati sa rumom i premazati sa kremom sa kakao prahom po cijeloj
površini ravnomjerno.
Na
kremu pažljivo staviti drugu smeđu koru i koru lagano pritisnuti da prijanja uz
kremu i poprskati je sokom od limuna.
Izrada
glazure:
Na
laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne smije prokuhati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Kolač
staviti na hladno mjesto da prenoći (da smeđe kore lijepo omekšaju) i drugi dan
koncem ili nožem označiti komade po širini na 6 dijelova (od 18 cm. po 3 cm.),
a po dužini na 5 dijelova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veće
komade.
Glazura
se može staviti na kolač i nakon što kore malo omekšaju, znači drugi dan.
Dodatni
savjet:
Ovaj
kolač mora odstajati barem 1 dan, onda kore lijepo omekšaju i lagano se reže.
Ukoliko
želite , kolač se može raditi od dvostruke količine potrebnih svih namirnica i
onda se tijesto peče na cijeloj površini tepsije od rerne, a biskvitno tijesto
u tepsiji od rerne.