Sastojci:
Biskvit:
1
jaje
2
kašike mljevenog rogača ili kakaa
7
kašike brašna
7
kašike šećera
7
kašika vode
1/2
praška za pecivo
Krema:
4
bjelanjka (snijeg )
2
čaše jogurta
2
čaše kiselog vrhnja (ili jedan svježi sir oko 400 grama)
15
dkg šećera
4
žlice brašna
2
vanilin šećera
Glazura:
1
kiselo vrhnje
2
žlice šećera
sirup
ili kompot od višanja
Priprema:
Biskvit:
Napraviti
biskvit od navedenih sastojaka i zapeći na 160 stepeni, 10-15 minuta
Krema:
Napraviti
šlag od bjelanjaka i u šlag dodati ostale sastojke i pomiješati. Kašikom
stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi i vratiti u pećnicu na 180 stepeni
na 45 minuta.
Glazura:
Kiselo
vrhnje i šećer pomiješati i preliti na tek izvađenu tortu iz pećnice. Sirup ili
kompot kapati preko i miješati da nastanu lijepe šare. Ohladiti na sobnoj
temperaturi i zatim staviti 2 sata u frižider. Prijatno!