Sastojci:
Za
biskvit:
5
jaja
25
dag šećera
20
dag brašna
2
žlice kakaa u prahu
5
dl vruće vode
1/2
praška za pecivo
Za
kremu:
1
l mlijeka
18
dag brašna
6
žumanjaka
15
dag šećera u prahu
1
margarin ili maslac
Za
šaum:
6
bjelanjaka
30
dag šećera
Priprema:
Biskvit:
Odvojiti
bjelanjke i žumanjke.
Miksati
žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i
brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
Na
kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti
u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći
na 180°C 30 min.
Krema:
Od
litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se
krema kuhati.
Miksati
žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u
zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj
postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U
ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti
mikserom.
Šaum:
Miksati
bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno
miksajući.
Prebaciti
u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio
i da se masa prilično zgusnula.
Ohlađen
biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom (koju možete i
dekorativno nakapati po kolaču ;) ) Biskvit je dobro prije nanošenja kreme
namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!
Preuzeto
sa: www.recipeci.com