srijeda, 5. ožujka 2014.

Fondan (za oblaganje torti i izradu figurica)




Sastojci:
50 gr margarina 
1 jušna žlica svijetlog meda (bagremovog, cvijetnog) 
pola vrećice želatine (mljevene bijele) 
30 ml ili 0,3 dcl vode 
600 gr šećera u prahu (što sitnije mljevenog) 


par kapi ekstrakta vanilije (ili bilo kojeg drugog bezbojnog)



Priprema:

Želatinu potopiti u vodi. U međuvremenu u lončiću otopiti med (paziti da ne prokuha), maknuti sa vatre te u njemu otopiti margarin i želatinu, te sve to dobro rukama umjesiti sa šećerom u prahu kojeg smo prethodno sipali u malo veću zdjelu. Mjesiti dok se ne dobije glatka fina smjesa (kao tijesto za pizzu). Po potrebi dodavati šećera u prahu.

Količina smjese je dovoljna za oblaganje 1 torte promjera 30x30. Može se dodati i par kapi ekstrakta od vanilije radi boljeg okusa ali nije obavezno. Masa se može bojati tekućim bojama za domaćinstvo ili bojama u prahu (trebati će se dodavati šećera u prahu ili brašna). Čuvati u dobro zatvorenoj vrećici za domaćinstvo ili u pvc posudi sa poklopcem. Čuvati na sobnoj temperaturi. Ako se masa ne potroši odmah...prije ponovne upotrebe zagrijati malo u mikrovalnoj jer će biti elastičnija i manje će se morati mjesiti rukama. Rok trajanja 90 dana.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com