četvrtak, 6. ožujka 2014.

Medenjak kolač




Sastojci:
100g čokolade sa većim postotkom kakaa 
5 jaja 
150g omekšalog maslaca 
1 vrećica vanilin šećera 
200g tečnog meda 
100g brašna 
50g skrobnog brašna (gustina) 
50g mljevenog keksa sa okusom vanilije  
180g jogurta (3,5 % mm) 
2 kašike kakaa 
1 kašika cimeta 
1 kašika zaćina za medenjake 
1 puna kašika praška za pecivo 
2-3 kašike ruma 
200-300g marmelade ili džema od šljiva

Za glazuru:
150 g maslaca 
100g mliječne čokolade 
50g čokolade sa većim postotkom kakaa 
120ml mlijeka 
50g šecera

Priprema:

Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.

Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.

Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.

Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)

Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.


Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.

coolinarka.com