Sastojci:
100g
čokolade sa većim postotkom kakaa
5
jaja
150g
omekšalog maslaca
1
vrećica vanilin šećera
200g
tečnog meda
100g
brašna
50g
skrobnog brašna (gustina)
50g
mljevenog keksa sa okusom vanilije
180g
jogurta (3,5 % mm)
2
kašike kakaa
1
kašika cimeta
1
kašika zaćina za medenjake
1
puna kašika praška za pecivo
2-3
kašike ruma
200-300g
marmelade ili džema od šljiva
Za
glazuru:
150
g maslaca
100g
mliječne čokolade
50g
čokolade sa većim postotkom kakaa
120ml
mlijeka
50g
šecera
Priprema:
Jaja
odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno
zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa.
Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
Brasno,
gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste
sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
Bjelanjke
umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom
dodati prethodnoj masi.
Tijesto
uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C
20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad
je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati
izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu
cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti
glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati
da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti
po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
coolinarka.com