četvrtak, 6. ožujka 2014.

Plazma torta sa kompotom od kajsija




Sastojci:

Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike prezli, mrvica
2 kašike mljevenih oraha

Za fil:
250 gr. maslaca ili margarina
6 žumanca
200 gr. šećera
300 gr. mljevenog plazma keksa
150 gr. mljevenih oraha
1 teglica kompota od kajsija

Za ukrašavanje:
500 ml. slatke pavlake ili 2 šlaga

Priprema:

Kora: Umutiti jaja i šećer, dodati ostale sastojke uz lagano mešanje i peći u kalupu za torte prečnika 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.  Pečenu koru kada se malo prohladi izvaditi i staviti na tacnu. Kora će se malo skupiti, tako da ja kasnije uzmem malo manji obruč od kalupa prečnika 24 cm i njega stavim oko kore i tako filujem.

Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti mikserom, dok žumanca ne "pobele" i ne postane kao krem pa kuvati na pari oko 10 minuta. Ostaviti da se skroz ohlade. Penasto umutiti maslac, dodati žumanca, sve sjediniti pa dodati i kajsije oceđene od soka. Sve umutiti mikserom i umešati keks i orahe.

Koru natopiti sa sokom iz kompota, staviti preko fil i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider da se torta lepo ohladi i da se sjedine ukusi. Ukrasiti sa slatkom pavlakom i šlagom.


Torta je izdašna, ni malo "teška", kajsije joj daju osvežavajući ukus i odlična je i za najtoplije dane.