Sastojci:
1/2
lista većih oblandi
Za
tamni dio:
600
gr suhih šljiva
1
dcl vode
125
gr maslaca ili margarina
200
gr čokolade
100
gr mljevena keksa
Svijetli
sloj:
200
gr šećera
2
dcl vode
125
gr maslaca ili margarina
250
gr kokosa
Preliv
od čokolade:
100
gr čokolade
4
kašike ulja
Priprema:
Suhe
šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dcl
vode, 125 gr maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati
200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevena keksa
(keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe).
Ovu
masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti
da se hladi.
Svijetli
dio: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuhati na vatri da se šećer
istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos
treba da je sitno mljeven, kad se sijeku štanglice lakše se sijeku i rez je
uredan. Ako nije sitno mljeven još ga malo samjleti u električnoj sjeckalici)
Bijelu
masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
Istopiti
100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
Preuzeto
sa: www.coolinarika.com .