srijeda, 5. ožujka 2014.

Štangle sa suhim šljivama i kokosom




Sastojci:
1/2 lista većih oblandi  

Za tamni dio: 
600 gr suhih šljiva 
1 dcl vode 
125 gr maslaca ili margarina 
200 gr čokolade 
100 gr mljevena keksa  

Svijetli sloj: 
200 gr šećera 
2 dcl vode 
125 gr maslaca ili margarina 
250 gr kokosa  

Preliv od čokolade: 
100 gr čokolade 
4 kašike ulja

Priprema:

Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe).

Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.

Svijetli dio: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mljeven, kad se sijeku štanglice lakše se sijeku i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven još ga malo samjleti u električnoj sjeckalici)

Bijelu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.

Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com .