Sastocji:
500 gr. mljevenog mesa
1 glavica luka
2-3 cehna bijelog luka
so,biber i vegeta
2 zumanjka (bjelanjke sacuvajte)
pola praska za pecivo
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka napravite smjesu i ostavite u frizider na sat dva.
Kad je smjesa odtajala pravite od nje lopte pa u njima napravite udubljenja.
Redajte u nauljenu tepsiju i pecite oko 20 minuta na 400F-200C.
Izmutite bjelanjke i jedno ijelo jaje.
Dodajte rendan sir i sve to izmjesajte.
Kasikom napunite gnijezda i ponovo stavite da se pece jos 10-15 minuta.
Zapeceni pire krompir:
4-5 krompira
1 kasika putera
1 jaje
malo soli ako treba
U slanoj vodi skuhajte krompit,ocjedite i izgnjecite kao i za svako drugo pire.
Dodajte puter,jaje i soli ako treba pa izmjesajte.
Vlaznim rukama oblikujte lopte i redajte na nauljenu tepsiju.
Pecite dok krompir nepocne dobivat boje.
Ja sam pekla sve u jednoj tepsiji .
Kad sam dodala smjesu sira i jaja ,vlaznim rukama sam oblikovala kuglice ,redala u tepsiju sa gnijezdima i zajedno pekla.