Proteklog
vikenda bila sam na sajmu gdje sam kupila savršene domaće polu-kisele
jabuke. Iako za blagdane u većini slučajeva svi peku suhe kolačiće, pita
nalik na lijenu pitu bit će savršen odabir za pripremu zadnji tren.
Svrstavam je u ekonomične kolače jer se dobije veća količina,
financijski je isplativa, vrlo jednostavna za izradu i uvijek uspijeva !
Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s
cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane
orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je
dalo posebnu finoću.
Sastojci:
600 g glatkog brašna
200 g šećera
250 g maslaca
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine
1,20 kg )
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka
200 g šećera
120 g nasjeckanih oraha
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
Sastojci:
Tijesto:
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine
Nadjev:
5 srednje velikih jabuka (cca. 1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
Priprema:
U
brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol i maslac
narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom razmrviti. Zatim
dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti da
nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju,
staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.
Pripremiti
nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke pa ih zajedno sa šećerom
staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih 10-15 min dok ne
poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te ukoliko je
ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije)
ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim
dodati: nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice
prema potrebi 2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).
Izvaditi
tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio
oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita peći. Kalup
može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm ).
Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C .
Gotovu
pitu ostaviti da prenoći pa idući dan rezati na kocke ili prutiće te
bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i topla ali je puno bolja
kad malo odleži ;)
Pita će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka.
Izvor:(receptiizmojebiljeznice.blogspot.com)