Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.
To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.
Za rajnglu koja je na slici potrebno je :
• 7 kg šljiva
• 1 kg šećera
• cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)
• 1 kg šećera
• cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)
Priprema:
Šljive oprati, povaditi košpice i navečer staviti u rajnglu koju smo oblili hladnom vodom, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.
Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti kuhati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuhanja šljive sameljite štapnim mikserom i opet vratite na vatru.
Ako želite u šljive možete dodati: cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.
Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovu pred kraj.
Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suhe, hladne tegle, ali skroz do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.
Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo čuvati.
Savjet: džem je dobro peći u teškoj rajngli s debelim dnom jer tako neće zagorijevati.
Vreo džem sipati u čiste, suhe i hladne tegle. Napuniti do vrha, zatvoriti i okrenuti. Nikakva druga pasterizacija nije potrebna!
Doznajemo.com