četvrtak, 4. rujna 2014.

Tunel torta



Sastojci

   valjak (braon kora)
     250 gr mljevenih oraha
     200 gr keksa
     2 dcl mlijeka
     8 kasika secera
     125 gr putera (margarina)
      marmelada od sipka (moze i neka druga)
   bijela kora
     6 bjelanjaka
     6 kasika secera
     100 gr blansiranih, mljevenih badema
   braon kora
     5 kom jaja
     5 kasika secera
     5 kasika oraha
     2 kasike brasna
   zuti fil
     6 zumanjaka
     8 kasika secera
     6 kasika brasna
     1 kesica puding od vanilije
     1 kasika putera (ja nisam stavljala)
     1 l mlijeka
   za dekoraciju
      slag krema, proprzeni i na krupno izlomljen ljesnik




Priprema

    1.
    Puter i secer umutiti a zatim dodati ostale sastojke. Izjednaciti masu i napraviti valjak. Valjak staviti na tacnu duguljastu prethodno posutom mrvicama keksa.
    2.
    Umutiti bjelanca sa secerom. Dodavati kasiku po kasiku mljevenih badema. Istresti u oblozen papirom pleh i peci na srednjoj vatri, vodeci racuna da vam ne pregori.
    3.
    Jaja ulupati sa secerom. Brasno i mljevene orahe pomijesajte i lagano istresite u jaja, kasiku po kasiku. Izjednacite masu i istresite u pleh oblozen pek papirom. Pecite na umjerenoj vatri.
    4.
    Sest zumanjaka (preostala od bijele kore) izmiksajte sa 8 kasika secera. Dodajte brsano i prah pudinga od vanilije. izjednacite masu i lagano sipajte, svo vrijeme mijesajuci, u ugrijano mlijeko. Kuhajte kao kad pravite puding, nekoliko minuta. Kad se masa pocne zgusnjavati, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Povremeno promijesajte kremu da se ne uhvati korica.
    5.
    Na valjak, koji ste prvo napravili, nanesite u tankom sloju marmeladu a preko nje “nalijepite” bijelu koru. Na bijelu koru ide zuti fil, zatim braon kora, pa opet zuti fil i na kraju ulupana slag krema. Sa strane tunela, nanesite ljesnike koji improvizuju kamenje, bas kao kod pravog tunela ….:-)

Posluživanje

Torta je jako izdasna, velika, hocu reci, dugacka, i moze se izrezati vise od 24 parceta. Nije mnogo slatka a ako zelite sladju, dodajte malo vise secera, prema ukusu. Drzite je u frizideru da se rashladi jer dok je jedete osjecate kako vas zuta krema razgaljuje dok zalogaj prolazi kroz grlo.
Sirinu pecenih kora moracete prilagoditi tunelu, te ih malo suziti.



Izvor: coolinarika.com