petak, 5. rujna 2014.
Ceski kolac
Tijesto:
4 jaja
4 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika kaka
pola pecivo
Agda:
200 gr. secera
250 ml. vode
Krema:
500 ml. mlijeka
5 kasika secera
1 pudding od vanilije (moze I od banana ili kokosa
1 kasika brasna
4 zumanjka
220 gr, putera
200 gr. secera u prahu
Ukrasavanje:
4 bjelanjka
8 kasika secera
1 vanillin secer
Od gore navedeni sastojaka izmutite tijesto.
Istresite u nauljen kalup I pecite na 350F-180C.
Dok se kora pece na pec stavite secer I vodu.
Kuhajte oko 5 minuta pa maknite sa peci.
Toplu koru zalite pripremljenom agdom I ostavidi.
Na pec stavite 400 ml. mlijeka I 5 kasika secera pa pustite da prokuha.
U nekoj posudi izmutite zumanjke,puding,brasno I 100 ml. mlijeka.
Sve to istresite u prokuhalo mlijeko I mjesajte dok se nezgusne (kuhate kao pudding)
Kremu maknite sa peci da se hladi,poklopite da se nestvori kozica i ponekad promjesajte.
Dok se krema hladi izvadite puter iz frizidera da omeksa na sobri.
Kad je krema potpuno hladna izmutite puter sa secerom u prahu I dodajte kremi.
Ponovo dobro izmutite I istresite preko ohladjeIzmutite bjelanjke,dodajite jednu po jednu kasiku secera I neprestano mutate.
Dodajte I vanillin secer I nastavite sa mucenjem
dok se secer skroz neotopi I dok nedobijete finu glatku kremu.
Kremu od bjelanjaka istresite na vrh kolaca I ostavite u frizider da se hladi bar dva tri sata do sIsjecite na zeljene komade I posluzite se