Sastojci
Žuti biskvit:
3 žutanjka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 žlica mlijeka
2 žlice ulja
1/2 žlice ruma
1/2 pecivnog praška
3 bjelanjka (snijeg)
Tamni biskvit:
3 žutanjka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 žlica mlijeka
2 žlice ulja
1/2 žlice ruma
1/2 pecivnog praška
1 žlica kakaa
3 bjelanjka (snijeg)
Žuta krema:
6 žutanjaka
6 žlica šećera
3 žlice gustina (na vrh)
3 žlice brašna (na vrh)
1 vanilin šećer
1 litra mlijeka
200 g margarina
Šaum snijeg:
6 bjelanjaka
6 dl mljevenog šećera
sok jednog limuna
Čokoladni preljev:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Priprema
1.
Ja prvo skuham žutu kremu, jer treba vremena da se ohladi.
2.
Žutanjci se dobro izmiksaju sa šećerom i vanilin šećerom, zatim se doda malo mlijeka, brašno i gustin i sve dobro izmiksa.
3.
Ovaj puta sam prvi puta radila po savjetu Aliki, u ovu izrađenu smjesu sam ulila malo manje od litre kipučeg mlijeka i nastavila miješati pjenjačom na vatri i stvarno je super ispalo. Nisam kao obično kuhala ko klasični puding.
4.
U hladnu kremu se umiješa izrađeni margarin.
5.
Ja osobno ne stavljam margarin, više skoro u nijednu kremu. Izmiješam 2 dl slatkog tučenog vrhnja i onda to dobro izmiješam sa hladnom kremom, lijepa je i izdašna i sigurno ima manje kalorija.
6.
Zatim ispećem žuti biskvit, pa tamni biskvit i ostavim ih da se ohlade. Veličina lima je odprilike 20×40 cm.
7.
Prvo žutu kremu namažem na tamni biskvit.
8.
Zatim poklopim žutim biskvitom i na to namažem šaum snijeg ili najčešće 1/2 litre slatkog tučenog vrhnja, brže je gotovo, a šest bjelanjaka viška upotrebim za nešto drugo.
9.
Kad radim šaum snijeg dobro izmiksam bjelanjke sa mljevenim šećerom i onda to kuham na pari stalno miksajući mikserom. Dodam sok od jednog limuna, on daje čvrstoću šaumu i još miksam dok ne postignem dobru čvrstoću i namažem ga na žuti biskvit. Šaum se može raditi i sa rastopljenjim šećerom, ali ja kad radim uvijek radim ovako, duže traje, ali ja sam uvijek zadovoljna sa čvrstinom i trajnošću šauma.
10.
Na šaum ili slatko tučeno vrhnje prelije se čokoladna glazura.
11.
Ja uvijek radim istu glazuru; rastopim 100 g čokolade za kuhanje na pari i kad se rastopi umiješam 3 žlice ulja, dobro promiješam i prelijem preko kolača. Lijepo se sjaji od ulja i ja sam u potpunosti zadovoljna.
12.
Gotov kolač ide u hladnjak na hlađenje i onda može čekati goste.
Izvor: www.coolinarika.com
Izvor: www.coolinarika.com