Open top menu
nedjelja, 7. rujna 2014.

Jednostavan recept, a ukus odličan.




Sastojci

    Žuti biskvit:
     3 žutanjka
     4 žlice šećera
     4 žlice brašna
     1 žlica mlijeka
     2 žlice ulja
     1/2 žlice ruma
     1/2 pecivnog praška
     3 bjelanjka (snijeg)
    Tamni biskvit:
     3 žutanjka
     4 žlice šećera
     4 žlice brašna
     1 žlica mlijeka
     2 žlice ulja
     1/2 žlice ruma
     1/2 pecivnog praška
     1 žlica kakaa
     3 bjelanjka (snijeg)
    Žuta krema:
     6 žutanjaka
     6 žlica šećera
     3 žlice gustina (na vrh)
     3 žlice brašna (na vrh)
     1 vanilin šećer
     1 litra mlijeka
     200 g margarina
    Šaum snijeg:
     6 bjelanjaka
     6 dl mljevenog šećera
     sok jednog limuna
    Čokoladni preljev:
     100 g čokolade za kuhanje
     3 žlice ulja





Priprema

    1.
    Ja prvo skuham žutu kremu, jer treba vremena da se ohladi.
    2.
    Žutanjci se dobro izmiksaju sa šećerom i vanilin šećerom, zatim se doda malo mlijeka, brašno i gustin i sve dobro izmiksa.
    3.
    Ovaj puta sam prvi puta radila po savjetu Aliki, u ovu izrađenu smjesu sam ulila malo manje od litre kipučeg mlijeka i nastavila miješati pjenjačom na vatri i stvarno je super ispalo. Nisam kao obično kuhala ko klasični puding.
    4.
    U hladnu kremu se umiješa izrađeni margarin.
    5.
    Ja osobno ne stavljam margarin, više skoro u nijednu kremu. Izmiješam 2 dl slatkog tučenog vrhnja i onda to dobro izmiješam sa hladnom kremom, lijepa je i izdašna i sigurno ima manje kalorija.
    6.
    Zatim ispećem žuti biskvit, pa tamni biskvit i ostavim ih da se ohlade. Veličina lima je odprilike 20×40 cm.
    7.
    Prvo žutu kremu namažem na tamni biskvit.
    8.
    Zatim poklopim žutim biskvitom i na to namažem šaum snijeg ili najčešće 1/2 litre slatkog tučenog vrhnja, brže je gotovo, a šest bjelanjaka viška upotrebim za nešto drugo.
    9.
    Kad radim šaum snijeg dobro izmiksam bjelanjke sa mljevenim šećerom i onda to kuham na pari stalno miksajući mikserom. Dodam sok od jednog limuna, on daje čvrstoću šaumu i još miksam dok ne postignem dobru čvrstoću i namažem ga na žuti biskvit. Šaum se može raditi i sa rastopljenjim šećerom, ali ja kad radim uvijek radim ovako, duže traje, ali ja sam uvijek zadovoljna sa čvrstinom i trajnošću šauma.
    10.
    Na šaum ili slatko tučeno vrhnje prelije se čokoladna glazura.
    11.
    Ja uvijek radim istu glazuru; rastopim 100 g čokolade za kuhanje na pari i kad se rastopi umiješam 3 žlice ulja, dobro promiješam i prelijem preko kolača. Lijepo se sjaji od ulja i ja sam u potpunosti zadovoljna.
    12.
    Gotov kolač ide u hladnjak na hlađenje i onda može čekati goste.



Izvor: www.coolinarika.com

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian