srijeda, 18. veljače 2015.

Dzandar baklava

Toliko suptilan okus ove baklave je vrijedan svakog utrosenog truda u njenoj pripremi. Kao i vecina tradicionalnih bosanskih jela Dzandar baklava je vise osjecaj za izradu nego stvarne mjere i uputstva  koje bi se mogle koristiti u izradi baklave.

       


Sastojci

    Za 2 jufke
      Toliko oklagija koliko imamo jufki
     1 zumance
     400 gr brasna
     2 kasike ulja
     prstohvat soli
      topla voda
    za nadjev 1
      slatki kajmak
      bademi blansirani, oguljeni, osuseni i samljeveni
    nadjev 2
      mljeveni orasi kuhani u mlijeku
      slatki kajmak
    Sirup
     1/2 kg secera
     1/2 l vode
     2-3 kriske limuna




Priprema

    1.
    Umijesiti glatko tijesto. Premijesiti poslije pet minuta i ostaviti da odmara 1 sat.
    Razviti tanke jufke. Ovdje jufke treba da budu razvijane a ne razvucene rukama. Odjeci krajeve ako su deblji i ostaviti da se prosuse.
    Prosusene jufke namotati na oklagiju, skupiti ih na jednom kraju kao harmoniku i ostaviti da se suse. Samo susenje jufke traje i do sedam dana, jufka treba da bude u potpunosti suha.
    2.
    Osusenu jufku skinuti sa oklagije i isjeci na komade zeljene duzine. Umakati ih u vreli puter i peci u rerni na veoma slaboj temperaturi, tek da malo dobiju boje i da se jos dobro prosuse.
    3.
    Ispecene baklave umabacivati u sirup, ostaviti minut dva a potom vaditi u tepsiju. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
    4.
    Prije posluzenja filovati pripremljenim filom od badema i slatkog kajmaka ili oraha skuhanih u slatkom mlijeku, potom ohladjenih i pomijesanih sa malo slatkog kajmaka.
    5.
    Kolicina fila ce zavisiti koliko ste razvukli jufku, koliko razvucete jufku i kolika je oklagija naravno. Koliko dobijete rolnica etc.
    Fil treba da je onako povezan i prilicito gust. Ja fill obicno pravim u turama, prvu turu napravim sa bademima i slatkim kajmakom, drugu sa orasima, trecu sa ljesnjacima. Dodam secera koliko mi se dopada ukus i nesto vanilije. Nikad ne filujem sve rolnice od jednom jer ne mogu stajati dugo tako nafilovane. Uglavnom treba da se pojedu u dva tri dana. Nenafilovane mogu da stoje i mjesec.



Izvor: coolinarika.com