Sastojci
Za 2 jufke
Toliko oklagija koliko imamo jufki
1 zumance
400 gr brasna
2 kasike ulja
prstohvat soli
topla voda
za nadjev 1
slatki kajmak
bademi blansirani, oguljeni, osuseni i samljeveni
nadjev 2
mljeveni orasi kuhani u mlijeku
slatki kajmak
Sirup
1/2 kg secera
1/2 l vode
2-3 kriske limuna
Priprema
1.
Umijesiti glatko tijesto. Premijesiti poslije pet minuta i ostaviti da odmara 1 sat.
Razviti tanke jufke. Ovdje jufke treba da budu razvijane a ne razvucene rukama. Odjeci krajeve ako su deblji i ostaviti da se prosuse.
Prosusene jufke namotati na oklagiju, skupiti ih na jednom kraju kao harmoniku i ostaviti da se suse. Samo susenje jufke traje i do sedam dana, jufka treba da bude u potpunosti suha.
2.
Osusenu jufku skinuti sa oklagije i isjeci na komade zeljene duzine. Umakati ih u vreli puter i peci u rerni na veoma slaboj temperaturi, tek da malo dobiju boje i da se jos dobro prosuse.
3.
Ispecene baklave umabacivati u sirup, ostaviti minut dva a potom vaditi u tepsiju. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
4.
Prije posluzenja filovati pripremljenim filom od badema i slatkog kajmaka ili oraha skuhanih u slatkom mlijeku, potom ohladjenih i pomijesanih sa malo slatkog kajmaka.
5.
Kolicina fila ce zavisiti koliko ste razvukli jufku, koliko razvucete jufku i kolika je oklagija naravno. Koliko dobijete rolnica etc.
Fil treba da je onako povezan i prilicito gust. Ja fill obicno pravim u turama, prvu turu napravim sa bademima i slatkim kajmakom, drugu sa orasima, trecu sa ljesnjacima. Dodam secera koliko mi se dopada ukus i nesto vanilije. Nikad ne filujem sve rolnice od jednom jer ne mogu stajati dugo tako nafilovane. Uglavnom treba da se pojedu u dva tri dana. Nenafilovane mogu da stoje i mjesec.
Izvor: coolinarika.com