četvrtak, 6. ožujka 2014.

Domaća Nutela



Sastojci:
1 litar mlijeka
200 g kvalitetnog putera (maslaca)
6 kašika brašna
6 kašika kakao u prahu


200 g sećera u prahu
1 jaje
200 g lješnjaka





Priprema:

Lješnjak sitno sameljite ili isjeckajte u blenderu (što sitnije - to bolje).

Pomiješajte kakao, brašno i šećer u prahu. U to dodajte pola litre mlijeka i jaje, dobro promiješajte.

Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu i dovedite do ključanja. U ključalo mlijeko, stalno miješajući, dodajte prethodnu smjesu. Dodajte lješnjak, promiješajte. Smanjite vatru i stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne

Sklonite sa šporeta, dodajte puter (maslac) i promiješajte.

Kad se ohladi  promiješajte sa mikserom


Stavite u frižider da prenoći. Domaća Nutela čuva se u staklenoj tegli u frižideru.