Sastojci:
10
kg crvenih roga paprika
5
kg patliđana
3-7
kom malih ljutih svježih papričica
nekoliko
šaka soli
1
l ulja (suncokretovo ili biljno)
1
dcl octa
12-15
kom staklenki (ovisno o veličini)
Priprema:
Paprike
operite i stavite peći u pećnicu na 200°C oko 20 min. tj. dok ne budu meke kad
ih pipnete vilicom. U nekoliko tura ispecite sve paprike. Kad su pečene
ostavite ih u lonac poklopljene da još malo omekšaju od pare. Uklonite im
stabljiku i koliko možete od sjemenki. Kožu nije potrebno guliti, ali ako vam
to predstavlja zadovoljstvo možete.
Patliđane
ogulite prije pečenja, i izrežite na četvrtine, pecite također na istoj
temperaturi kao i paprike, i otprilike isto vrijeme, tj. dok ne bude pečen i
omekanio.
Pečeno
povrće sameljite u stroju za mljevenje na srednju širinu sita. Pokušajte na par
paprika odmah mljeti koji patliđan, da vam smjesa bude što ujednačenija,
također dodavajte i ljute papričice, prema svom ukusu. Bez obzira radite li
blagi ili ljuti, par papričica je dobro za aromu. Meljite dok ne sameljete sve
povrće.
Od
količine samljevenog povrća ispadnu oko 2 velike tepsije pune smjese, što treba
raspodijeliti za dva velika široka lonca dubine cca 25 cm. Bolje je da je lonac
širi, lakše je ukuhavati ajvar.
Na
dno lonca izlijte malo ulja, ubacite smjesu i krenite kuhati, na najmanjem
plameniku na najlakšoj vatri, uz neprestano miješanje, oko 2-3h.Dodavajte
polako tijekom kuhanja par žlica soli i ulje.
Ulje
se dodaje postepeno, svakih 15-30 min. odn kad vidite da je povrće upilo ulje
koje ste predhodno dodali. Na svaku smjesu ide oko pola litre ulja, ne
stavljajte više jer će biti premasan. Isto tako sa soli i octom…samo nekoliko
žlica octa ili eventualno pola dcl da zamiriši.
Ajvar
je gotov kada boja od početne crvene pređe u naranđasto-smeđu, možete ga
testirati tako da jednu žličicu ajvara stavite na tanjurić da se ohladi, kada
ga nagnete da ne sleti dolje odmah, već ako polako klizi gotov je. Minimalno je
potrebno oko 1, 5h odn. 2h kuhanja.
Skuhani
ajvar ulijevajte u predhodno zagrijane staklenke koje ste u pećnici grijali na
100°C oko 20 min. Okrenite ih naopačke da se vakumiraju, prije zatvaranja
staklenki po želji možete staviti par kapi ulja na ajvar, to je navodno za
konzerviranje, ali ja nisam stavljala.
domaci-recepti.blogspot.com