Sastojci
Biskvit:
(za kalup od torte 26 cm)
125 g margarina
250 g šećera
150 g brašna
60 g kakaa
3 jaja
120 ml mlijeka
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo
Bijeli fil:
1 l mlijeka
3 vrećice pudinga od vanilije
7 žlica šećera
170 g maslaca
150 g bijele čokolade
Smeđi fil:
600 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od čokolade
6 žlica šećera
80 g maslaca
Za ukrašavanje:
fondan smjesa za torte
by MinjaB
Butter cream:
150 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
2 žličice vruće vode
I još:
1 list oblatne
Priprema
Biskvit:
Pravila sam ga prema osnovnom receptu za čokoladnu vanilolinu od netherland, ali sam ga malkice prilagodila svojim potrebama jer mi nije trebao biti jako visok.
1.
U posebnoj posudi prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
2.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za tortu namažite mašću i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje, kako više volite.
3.
Pjenasto umutiti margarin i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje i doooobro izmiješati mikserom.
4.
Naizmjence dodavati suhe sastojke (brašno i ostalo) i mlijeko dok se sve ne potroši i ne dobijete gustu smjesu.
5.
Preliti smjesu u kalup i staviti peći nekih 40-tak minuta. Čačkalicom provjeravajte je li gotovo, možda bude pečeno i prije, a možda će trebati više od 40 minuta, ovisno o vašoj pećnici.
6.
Izvaditi iz lima, pa kad se ohladi prerezati uzdužno na dva dijela. Ja to radim koncem – prvo nožem prođem po sredini biskvita duž cijelog kruga, a onda dugačkim koncem kojeg držite s obje ruke režete biskvit.
Bijeli fil:
1.
Skuhati puding sa šećerom u litri mlijeka kao i obično. Kad ga skinete s vatre dodati sitno sjeckanu bijelu čokoladu i ostaviti da se otopi, povremeno miješajući. Ostaviti da se ohladi, ali ga tu i tamo promiješajte mikserom da se ne stvori kožica na pudingu.
2.
U mlako dodati maslac sobne temperature (narezan na kockice) i dobro izmiješati.
Smeđi fil:
1.
Skuhati puding, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno miješajući. Ja kuham oba pudinga u isto vrijeme, tako da ne gubim vrijeme čekajući da mi ohladi jedan pa drugi fil, nego se hlade istovremeno.
2.
U mlako dodati maslac (sobne temperature) i izmiješati.
Butter cream:
1.
Izmiksati maslac i šećer u prahu, dodati aromu vanilije i vruću vodu te još minutu-dvije dobro miksati da se sve stopi u jednu kremicu. (Premazati tortu tek kad ju izvadite iz hladnjaka – o tom piše dolje.)
Slaganje:
1.
Na pladanj na kojem mislite držati tortu stavite jedan list oblatne, pa na njega stavite donji dio biskvita, i po veličini biskvita izrežite oblatnu, tako da vam ona ostane kao podloga. Tako je lakše rezati tortu.
2.
Oko biskvita stavite obruč za torte u kojem ste ga pekli (i poslije toga oprali i dobro obrisali).
3.
Sad žlicom stavljate naizmjenično bijeli i smeđi fil, vodeći računa da bijelog fila ima duplo više, znači i njega stavljate više. Kad jednom prekrijete cijeli biskvit, ostat će vam fila za drugi sloj, samo sad na smeđi dio stavljate bijeli, a na bijeli smeđi, tj. šarate filom. Tako će djeci biti zanimljivije.
4.
Kad potrošite sav fil, poravnajte ga i prekrijte gornjim dijelom biskvita.
5.
Ostavite u hladnjak na dva sata da se puding stisne.
6.
Izvaditi iz hladnjaka, skinuti obruč i cijelu tortu premazati butter creamom ne bi li se popunile neravnine i rupice.
Ukrašavanje:
Radila sam fondan smjesu od MinjeB i vidim da je ona maknula taj recept s Coolinarike, pa dajem link na njenu web stranicu kako se taj fondan pravi.
Kad dobijete fondan, razvijalom (oklagijom) ga razvučete tanko (2mm) i oblažete tortu. Ja sam prvo obložila rub i one caknice dolje izrezala onom plastikom iz kinder jajeta, prerezala sam polovicu tog plastičnog jajeta uzdužno i s tim izrezivala cakne. Tada sam prekrila gornji dio i isto izrezivala cakne.
Cvjetove sam dobila tako što sam dio smjese obojila u narančasto, a dio u plavo i kalupima za cvijet izrezivala cvjetiće s krugovima i lijepila na bijeli fondan. Ljepilo se napravi od malo šećera u prahu i par kapi vode, a može i samo s vodom – tanko premazati donji dio cvjetića i samo zalijepiti.
Konjići su bili prave igračke jer nisam imala vremena napraviti ih od fondana.
Izvor: coolinarika.com
Izvor: coolinarika.com