Ova lagana i sočna torta već godinama mami sladokusce i ljubitelje voćnih kolača… a moram priznati da i mene… Evo mojeg recepta "schwarzwaldice" pa da ga podijelim i s vama!!!
Sastojci
Biskvitno tijesto:
7 kom jaja
17 dag šećera
17 dag glatkog brašna
3 žlice kakaa ili Nesquika
1/2 vrećice praška za pecivo
pola žličice cimeta
Preljev od višanja:
300 ml soka od višanja iz kompota
8-10 žlica šećera
50 ml sirupa višnja ili šumsko voće
3 kom praška za puding okusa vanilije
300 ml vode
350-400 g ocijeđenih višanja iz kompota (koliko ih ostane dok ocijedite sok iz kompota)
Ostali sastojci za ukrašavanje torte:
500 ml tučenog slatkog vrhnja za premazivanje kora
500 ml tučenog slatkog vrhnja za ukrašavanje
16 kom višanja
100 g nastrugane čokolade za kuhanje
malo ruma
oko 1 dcl soka od višanja
Priprema
Vrijeme pripreme:
90 min
1.
BISKVITNO TIJESTO:
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodajte šećer i dalje tucite, pa žumanjke i na kraju brašno pomiješano sa kakaom, praškom za pecivo i cimetom.
Izlijte u okrugli kalup za tortu (26 cm) prethodno namazan margarinom i posipan brašnom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 170°C.
Pečenu tortu hladiti u kalupu oko 15 minuta i zatim skinuti obruč i okrenuti na ravnu podlogu i ohladiti do kraja. Izrezati na tri dijela i svaku koru poškropiti rumom i sokom od višanja da torta bude sočnija.
2.
PRELJEV OD VIŠANJA:
Sok od višanja pomiješajte s praškom za puding i skuhajte u vodi u kojoj ste zakuhali šećer i sirup, a dok se zgusne dodajte višnje (nemojte zaboraviti ostaviti višnje za ukras) i dobro pomiješajte i nek još malo zavri na laganoj vatri. Prvu biskvitnu koru stavite na pladanj gdje će biti torta, a preljev rasporedite na biskvitne kore, a dok se ohladi i dobro stisne (za oko pola sata) premazujte kore tučenim slatkim vrhnjem. Nakon što ste premazali prvu koru, prebacite gore drugu koru s preljevom, ako je teško prebaciti izrežite je na pola pa spojite s malo tučenog vrhnja dok prebacite na prvu koru. I tako redom dok sve ne potrošite, a tortu ukrasite struganom čokoladom, slatkim vrhnjem i višnjama.
Tortu dobro ohladite prije serviranja.
U SLAST!!!
Posluživanje
Tortu možete napraviti dan ranije, bit će ukusnija i sočnija, a ako ćete je ukrašavati višnjama na vrhu stavite ih prije serviranja da ne puste sok na šlagu.
Izvor: coolinarika.com