Ova jednostavna torta je prepuna ukusnog bobičavog voća. Prelepo izgleda i vrlo ju je jednostavno napraviti. Pročitajte kako.
I vi je možete napraviti za rođendan, neke specijalne prilike ili uroniti u tortu kada žudite za nečim voćnim i slatkim.
Sastojci:
Za pire od malina:- 450 gr malina
- 1/4 šolje (250 ml) šećera
Za koru
- 6 većih jaja
- 2/3 šolje šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja (i još 4 kašike) višenamenskog brašna
- Sasvim malo soli
- 4 kašike putera, otopljenog
Za fil od malina:
- 3/4 šolje pirea od malina
- 1 ½ šolje tečnog šlaga
- 2 kesice želatina u prahu
- Još vam treba za ukras: dodatna 1/4 šolje pirea od malina, 1/2 šolje kupina i čoko štapići (od bele čokolade. Možete ih i napraviti tako što obične ili integralne štapiće umočite u otopljenu belu čokoladu i ostavite u frižider da se stegne).
Napravite prvo pire od malina. Izgnječite maline (ukoliko su zamrznute trebaće vam više vremena), pa ih sa dobijenim sokom stavite u blender i miksajte, pa dodajte šećer i nastavite sa mikasnjem dok ne dobijete pire. Trebaće vam dve šolje. Ukoliko vam ostane viška to možete zamrznuti ili upotrebiti kao preliv za sladoled.
Pire ostavite sa strane i bacite se na pravljenje kore. Zagrejte rernu na 190C. Nauljite kalup za tortu prečnika, približno, 20 cm. Mutite jaja i šećer električnim mikserom na najjačem oko 5 minuta dok ne postane izdašno. Dodajte ekstrakt vanile i nastavite mutiti. U manjoj posudi pomešajte brašno i malo soli. Pola brašna pomešajte sa umućenim jajima, pa mešajte drvenom kašikom ili žicom za mućenje i dodavajte lagano i drugu polovinu brašna. Umešajte i puter, pa smesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Izvadite iz rerne i iz kalupa i stavite da se ohladi.
Sada pripremite fil. Stavite posudu u kojoj ćete mutiti smesu i žicu za mućenje u zamrzivač na 15 minuta. Za to vreme u manjoj posudi pomešajte želatin i 1/4 šolje pirea od malina. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa stavite u mikrovalnu na samo par sekundi da se želatin otopi. Sve spojite sa pireom od malina. Izvadite posudu i žicu iz zamrzivača, umutite šlag u toj posudi, pa dodajte mešavinu pirea od malina i želatina i sve dobro izmutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Dodajte malo šećera ukoliko je potrebno.
Prerežite koru uzdužno na dva jednaka dela. Jedan deo stavite na tanjir za posluživanje. Premažite 1/4 šolje pirea od malina, pa sa pola dobijene šlag malina smese. (Možete koru prerezati i na 3 dela, pa rasporediti smese i na taj način).
Stavite preko drugi deo kore, pa premažite tortu sa preostalom šlag smesom od malina. Ukrasite štapićima od čokolade i ukrasite malinama i kupinama.
Pokrijte tortu plastičnom folijom i stavite u frižider na 2-3 sata dok se krema ne stegne.