Open top menu
petak, 24. siječnja 2014.


Teško da se može pričati o tradicionalnim receptima, a da se ne spomene gibanica. Ako vas već dosad mame i bake nisu naučile kako da pripremite ovo omiljeno jelo, mi smo tu da to uradimo umesto njih, ali na malko drugačiji način.
Gibanica je jelo bez koje ne mogu proći proslave i slavske trpeze. Možemo slobodno reći da je to utešna hrana većine nas sa Balkana. Da biste napravili dobru gibanicu prvenstveno vam je potreban kvalitetan sir i ne previše tanke kore za pitu.

Na Dolcefooda blogu koji zapad upoznaje sa tradicionalnom hranom Balkana pronašli smo recept za malo drugačiju  gibanicu koju jednostavno morate isprobati.

gibanica3

Potrebni sastojci:

  • Pakovanje kora za pitu
  • 3/ 4 šolje brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g feta sira ili običnog kravljeg
  •  100 g kisele pavlake
  • 2 šolje kefira
  • 1 šolje grčkog jogurta
  • 5 jaja
  • 100 ml ulja
Uključite rernu da se greje na 200C.
U većoj posudi pomešajte prosejano brašno, so i prašak za pecivo, a u drugoj sir i kiselu pavlaku. Dodajte brašno pa sve dobro izmešajte. Nakon toga, dodajte kefir, grčki jogurt, jaja i ulje pa sve mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete glatku smesu.
gibanica2

Kore za pitu razmotajte na radnoj površini i oštrim nožem ih isecite na manje delove pa ih stavljajte u smesu koju ste pripremili. Nemojte sve komade kora odjednom staviti u smesu od sira jer će vam biti teško da mešate i fil neće obložiti u potpunosti delove kora. Kad ste malo po malo ubacili sve kore i dobro promešali ostavite smesu da odmara pet minuta pa je izlijte u okruglu tepsiju spremnu za pečenje.
Gibanicu pecite 45 minuta, dok korica ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Ostavite pitu da se malo prohladi  i poslužite uz šolju jogurta.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian