Open top menu
nedjelja, 19. siječnja 2014.





Neven nije samo lep cvet, već i prirodni lek. Kod nas se najčešće koristi kao lek za bolesti kože, ali to nije sve što on može ponuditi.
Danas je ovaj cvet cenjen i istraživan i kao koristan u borbi protiv raka, jer ima antiseptička, protivupalna i antibakterijska svojstva. Koriste ga za rane, opekotine, posekotine, bradavice, žuljeve, ekceme.
By: nociveglia

Njegove aktivne komponente stimulišu cirkulaciju i ubrzavaju ozdravljenje, zarastanje rana i slično. Cvetovi sadrže eterična ulja, flavonoide, vitamin C, proteine, …
Zbog toga ga mnogi imaju u svojim vrtovima, a cveta cele godine. Zovu ga i “cvet kiše”, jer se neće otvoriti ukoliko se sprema pljusak. Najbolje ga je brati u julu i avgustu i to sredinom dana kada je sunčano i toplo.


Cvetovi i listovi se mogu iskoristiti za sok (sveži) ili za čaj (sušeni). Najbolji izbor je, naravno, čaj (koriste se sušeni cvetovi).
















Tinkture i infuzije nevena se koriste kod gastritisa, crevnih bolesti, upala jetre, … Tinktura je, takođe, efektivna u stabilizaciji menstrualnog ciklusa. Ukoliko se pije sedam dana pred menstruaciju, može ublažiti bol, posebno kod anemičnih osoba.
Uz to, neven u vidu losiona, kreme ili kao kupka, ublažava i leči akne, opekotine, inficirane rane i slične kožne probleme.
Ukoliko neko ima problema sa bubrezima ili čirom na želucu, preporučuje se da na stomaku drži “jastučić” u koji je stavljena “hrpica” poluosušenih cvetova nevena. Na sličan način se leči i neujednačen ten – cvetovi nevena u “jastučiću” se stavljaju direktno na lice.
Čaj od nevena možete piti redovno za čišćenje krvi, a neke žene ga koriste za intimnu negu da bi im pomoglo da unište protozu Trihomonas vaginalis, koja je uzročnik trihomonadnog kolpitisa, odnosno upale vagine, grlića materice i bešike. Čaj se tada pravi tako što se 10 gr sušenog cveća nevena prelije sa 100 ml vode i ostavi na sobnoj temperaturi neko vreme. Procedi se i koristi kao proizvod za intimnu negu.
Tinktura se obično koristi kod menstrualnih problema. Da bi ste je napravili potrebno je da 20 gr sveže ubranog cveća stavite u 100 ml 70-odstotnog alkohola. Smesa treba da stoji na toplom i sunčanom mestu 8 dana. Procedite je i spremna je za upotrebu. Da biste uredili menstrualni ciklus pomešajte 30 kapi tinkture u malo vode i uzimajte 3 kašike smese na dan.






Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian