Ovaj kuglof sa vanilom je idealna podloga za sve ukusne i magične prelive koje ste želeli isprobati. Evo kako da ga napravite i ukrasite.
Kuglof, za koji smo recept pronašli na blogu Justgetoffyourbuttandbake, preliven je vanila glazurom i ukrašen naseckanim bademima i orasima. Međutim, vi ga možete preliti čokoladom, pa i pudingom i služiti sa kugom sladoleda. Neodoljivo!
Takođe, u smesu za kuglof možete dodati komadiće čokolade, orašastih plodova, suvog bobičavog voća, …
Sastojci:
- 230 gr putera, na sobnoj temperaturi
- 3 šolje (od 250 ml) brašna
- 2 šolje šećera
- ½ kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 3 jajeta
- 350 ml kondenzovanog mleka
- 2 kašičice ekstrakta badema
- ¼ šolje ili ½ šolje kakao praha
Za glazuru:
- ½ šolje putera, omekšalog
- 2 šolje šećera u prahu
- 2 kašike mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- Naseckani orašasti plodovi (bademi, lešnici, orasi, … po izboru)
Da biste napravili kuglof pomešajte prvo u posudi brašno, so i prašak za pecivo i ostavite sa strane.
U drugoj posudi mutite električnim mikserom puter i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći između dodavanja. Dodajte i ekstrakt badema, pa pola pripremljenog mleka, pa dobro izmešajte. Na kraju dodajte i ostatak mleka.
Odvojite pola ove smese u posudu, pa joj dodajte kakao i dobro izmešajte (za tamniji kuglof koristite ½ šolje kakao praha.
Nauljite i pobrašnavite kalup za kuglof. Prvo uspite svetlu vanila smesu, pa onda tamni deo smese sa kakaom. Nožem malo pređite po smesi da biste ih malo pomešali i dobili šare.
Pecite na 180C 45 do 50 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu da se ohladi, pa izvadite na pladanj.
Prelijte glazurom po želji. A evo kako da napravite vanila glazuru:
Izmutite sastojke koje smo naveli, koji su potrebni za glazuru u posudi. Dodajte još mleka ako je potrebno da glazura bude tečnija. Prelijte gotovo ohlađen kuglof ovim prelivom.
Kada se ohladi režite na kriške i služite sa slatkom krem sir smesom, otopljenom čokoladom ili sladoledom.