O mafinima nemamo šta puno za reći osim da su sjajni kao doručak, desert posle ručka i užina, te da je malo ljudi na svetu koji ih ne vole.
Probajte napraviti zdrave mafine od jabuka i celovitih žitarica po receptu Smitten kitchen sajta.
Potrebni sastojci:
- Šolja brašna od celovitog zrna
- Šolja običnog belog brašna
- Kašičica sode bikarbone
- Kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Kašićica cimeta
- Pola šolje putera
- ½ šolje šećera
- ½ šolje smeđeg šećera
- Jedno jaje
- Šolja mlaćenice ili jogurta
- Dve veće jabuke oguljene, očišćene i iseckane na kockice
Uključite rernu da se greje na 220C. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo, solju i cimetom. U posebnoj posudi mikserom mutite puter, dodajte beli i smeđi šećer i mutite dok ne postane penasto, na samom kraju mešanja umutite i jedno jaje, a zatim i mlaćenicu/jogurt. Na samom kraju uz pomoć varjače umešajte sve suve sastojke i jabuke.
Smesu podelite u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili korpice i svaki mafin pospite sa malo smeđeg šećera.
Pecite ih desetak minuta na 220C, a zatim smanjite na 200C i pecite još 5-10 minuta