Donosimo vam ukusan recept za mesne kuglice sa kuvanim jajima. Možete probati dve verzije – umotajte jaja u domaće sveže kobasice ili u mešavinu sa faširanim mesom.
Ideju smo pronašli na Džodinom blogu Myfamilykitchen. Ona je koristila sveže domaće kobasice, ali mi vam donosimo i recept za mesnu mešavinu, koju možete koristiti umesto kobasica.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 sveže domaće kobasice (ili mesna mešavina, recept u nastavku teksta)
- Mleko
- Hlebne mrvice
Mesna mešavina (ako ne želite kobasice):
- 1/2 kilograma faširanog mesa
- 1 crveni luk srednje veličine
- 1 jaje
- Hlebne mrvice
- So, biber i mlevena crvena paprika
Prvo skuvajte jaja. Neka budu tvrdo kuvana. Ogulite i ostavite sa strane. Ako koristite kobasice, ogulite ih (ako se omot teže skida, stavite ih na 5 minuta u vodu pre gulenja).
A ako koristite faširano meso, luk prvo iseckajte na sitne komadiće, pomešajte sa mesom i ostalim sastojcima (so, biber, hlebne mrvice, mlevena paprika), a možete dodati i, ako ste pravili, mokru vegetu, samo pazite onda koliko soli stavljate, jer je ova vegeta već slana.
Od oguljene kobasice napravite neku verziju okrugle pljeskavice, pa na sredinu stavite jaje. Omotajte ga u potpunosti i sastavite dobro krajeve. (Isto radite i ako koristite mešavinu sa faširanim mesom).
Džodi nije htela da mesne kuglice pohuje već ih je pekla u rerni. Ona ih je prvo uvaljala u mleko (dobro ih je natopila), pa onda u hlebne mrvice. Sve je poredala na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pa pekla u rerni zagrejanoj na 190C 30 minuta.
Ako više volite pohovanje onda pripremite tri tanjirića. U jedan stavite malo brašna, u drugi prezle, a u treći umućeno jaje. Kuglice prvo umačite u brašno, u jaja, pa u prezle. Pržite u dubokom ulju.
Uz ove kuglice odlično ide pire krompir, mahune ili mladi grašak.