Musaka je tradicionalno grčko jelo koje se priprema uglavnom sa patlidžanima, ali mi vam kao preporuku za današnji ručak donosimo modifikovanu verziju sa tikvicama.
Tikvice su dosta blažeg ukusa i sjajna su zamena ukoliko niste neki ljubitelj patlidžana. Na blogu grčkog naziva Kalofagas pronašli smo odličan recept za musaku sa tikvicama.
Potrebni sastojci :
- 1 kg tikvica isečenih na tanke uzdužne ploške
- ½ šolje hlebnih mrvica
- 4 šolje klasičnog bolonjez sosa
- Bešamel sos*
- ½ šolje naribanog sira
- Malo maslinovog ulja
- So, biber
Rernu uključite da se greje na 180C.
Princip je isti kao i kad pripremate lazanje samo umesto testenine imate tikvice.
Tikvice propržite na gril tavi na malo maslinovog ulja. Izvadite ih na tanjir na koji ste stavili papirne ubruse koji će upiti višak tečnosti iz tikvica.
Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem i na dno pospite polovinu hlebnih mrvica, preko mrvica slažite prvi red tikvica, zatim bolonjez sosa pa ponovo hlebnih mrvica i tako dok ne potrošite sav materijal. Musaku treba da završite sa tikvicama.
Preko zadnjeg reda tikvica prelijte bešamel sos, sve bogato pospite sirom i pecite od 40-60 minuta.
*Bešamel sos možete kupiti gotov u tetrapaku, jer vam nije potrebna velika količina, a skratićete vreme pripreme.