Pana kota od kafe – savršena slastica kada vam dolazi prijateljica ili društvo na kafu. Sasvim je jednostavna za napraviti, ukusna i izgleda divno.
Ono što mnoge kuvare privlači kod pana kote je njena moć transformacije i modifikacije. Možete je napraviti na tako mnogo načina, sa tako mnogo različitih sastojaka i, u zavisnosti od kalupa, u tako mnogo oblika. A načini na koje ih serviraju naprosto oduševljavaju.
Ove slatke “pana-kotice” pronašli smo na blogu Bubbleandsweet, a autor je Linda Vandermer, blogerka, kuvarica i autorka knjige “Slatkiši na štapiću”. Na pomenutom blogu možete videti i video pripreme ovog recepta.
Pana kota od kafe – sastojci:
- 55g šećera
- 20g sveže samlevene kafe (može i mlevena espresso)
- 280 ml mleka
- 2,5 listića želatina (ili pola kašike želatina u prahu)
- 280 ml tečnog šlaga
Ukoliko koristite listiće potopite ih u hladnoj vodi da omekšaju. (Isto radite i sa želatinom u prahu – pomešajte ga sa oko 4 kašike hladne vode, pa to sve dodajete u vruću smesu). U šerpicu stavite šećer, mleko i kafu, pa kuvajte na srednjoj temperaturi (neka se lagano krčka) dok se šećer ne rastvori.
Sklonite sa šporeta i dodajte nakvašene listiće želatina, pa mešajte da se želatin rastvori. Dodajte i tečni šlag i dobro promešajte.
Preko veće posude stavite cediljku sa gušćom gazom (možete umesto gaze iskoristiti i čistu krpu ili filtere za kafu). Uspite mešavinu sa kafom kroz cediljku i gazu u posudu. Iako je smesa gusta probajte da progurate što više kroz gazu – poslužite se kašikom ili promenite gazu.
Proceđenu tečnost sipajte u posudice, u kalupe. Najzanimljivije od svega je što će se slojevi formirati sami kada se kafa slegne. Ako koristite male kalupe (veličine čašica za dečiji puding, koji možete naći u prodaji u marketima), kada uspete tečnost, ostavite ih 10-tak minuta na sobnoj temperaturi (da biste smesi dali vremena – da se formiraju slojevi), poklopite, pa onda stavite u frižider. Ako ste koristili veće kalupe, možete ih odmah staviti u frižider. Najbolje bi bilo da imate originalne poklopce, ali preko posudica možete staviti i plastičnu foliju.
Možete ih služiti u posudicama, ali ako želite da ih lepo servirate u tanjiriće poslužite se trikom sa toplom krpom. Naime, kada izvadite posudice sa pana kotom iz frižidera nožem slasticu lagano odvojite od rubova, pa okrenite na tanjirić naopačke. Poklopite posudicu sa krpom, koju ste prethodno nakvasili toplom vodom. Slojevita pana kota od kafe bi trebala lagano skliznuti u tanjirić. Ukrasite orsima ili zrnima kafe.