Ako vaša porodica voli kečap, a vi nikako ne volite sastojke koji su napisani na svakoj flašici ovog ukusnog umaka, onda ga napravite sami.
Možda vam se čini da oko pripreme domaćeg kečapa ima previše posla, ali mi verujemo da se trud isplati. Na Balanced bites sajtu pronašli smo recept za domaći kečap sa veoma posebnom aromom, koja će vas oboriti s nogu.
Potrebni sastojci:
- Manja glavica crvenog luka, usitnjena
- 2 zelene jabuke očišćene i iseckane na kockice
- 2 čena belog luka
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice „allspice“ začina
- ¼ kašičice cimeta
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- ¼ šolja vode
- 170 g gustog paradajz pirea
- Malo mlevenog đumbira
Sve sastojke stavite u pekač na paru, dobro izmešajte, namestite na najnižu temperaturu i namestite da se kuva 4 sata. Nakon tog vremena ostavite smesu da se malko prohladi, a zatim je izmiksajte u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
Kečap prelijte u teglice i čuvajte u frižideru nekoliko nedelja.
Ako nemate pekač na paru, onda sve sastojke stavite u posudu sa poklopcem otpornim na toplinu i stavite je u rernu na veoma nisku temperaturu, ili jednostavno kuvajte na lagano na šporetu, dok ne dobijete željenu gustinu, oko 2 sata.