Hačapuri je tradicionalni gruzijski hleb, punjen sirom koje se uglavnom služi za doručak. Ako do sad niste, vreme je da naučite kako se pravi ovaj nesvakidašnji hleb.
Iako ga Gruzijci uglavnom poslužuju za doručak vi ga slobodno iskoristite kao toplo predjelo ili zakusku uz piće. Kombinaciju sireva možete odrediti sami, a ovu „našu“ pronašli smo na Food.com sajtu. Zasučite rukave i napravite sjajan hačapuri.
Potrebni sastojci:
Za testo
- 700g belog brašna
- 2 jaja
- 500 g jogurta
- 50 g omekšalog maslaca
- Kašičica soli
- 2 kašičice sode bikarbone ili praška za pecivo
Za nadev:
- 200 g rikota sira
- 600 g feta sira
- 200 g mocarela sira
- Jedno jaje
Uključite rernu da se greje na 220C. U jednoj posudi izmešajte brašno sa soli i sodom bikarbonom, dok u drugoj posudi izmešajte jaja, jogurt i omekšali puter. U tekuću smesu malo po malo dodavajte brašno dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ako je testo previše mekano, slobodno dodajte još malo brašna.
Testo stavite u posudu pokrijte krpom i ostavite da odmara 20-ak minuta.
Za nadev izmešajte sireve sa jajetom da dobijete jednoličnu smesu, a zatim krenite na oblikovanje hačapurija.
Podelite testo na dva dela, jedan deo razvaljajte na radnoj površini, a preko njega stavite nadev, s tim da ostavite prazne rubove testa. Rubove testa premažite vodom ili jajetom, pa odozgo stavite drugu polovicu testa koju ste takođe razvaljali.
Viljuškom pritiskajte celu dužinu ruba da nadev ne bi iscureo za vreme pečenja.
Pecite u rerni 20-ak minuta dok hleb ne poprimi zlaćanu boju.
Na isti ovaj način možete praviti i hlepčiće koje ćete peći na dobro zagrejanoj, suvoj tavi.
U slast!