Open top menu
petak, 24. siječnja 2014.


Svi oni ostaci povrća i voća, koje vi izdvojite za bacanje ne pripadaju u smeću. Puni su vitamina i super ukusa, zato naučite kako da ih iskoristite.
Većina ovih predloga neće vam “ukrasti” mnogo vremena, a mogu vam pomoći da uštedite i da stvarate manje otpada u kući.
Kori limuna, krompira i drugog korenastog povrća možete dati nove zadatke. Naravno, trudite se da koristite organske proizvode (jer često u korama ima najviše pesticida) i da povrće i voće dobro operete. (Pročitajte koji su najbolji trikovi da uklonite delimično pesticide sa povrća i voća – 
Voće
ostaci povrća
Organsko voće i povrće je u suštini 100 odsto iskoristivo. Citrusi (limun, limete, narandže, grejpfrut), koje vrlo često koristimo možemo iskoristiti na mnoštvo načina. Citrusni ekstrakt prah je odličan dodatak keksićima i kolačima. A pravite ga sasvim jednostavno. Narendate koricu (dobro opranu i očišćenu) nekog citrusnog voća i ostavite na papir da se suši 3 do 4 dana. Kada korica bude u potpunosti suva samo je sameljete u blenderu u prah. Taj prah možete mešati sa šećerom da biste dobili super mirisne ukuse za kolače. A prah od limunove korice odlično se slaže sa mlevenim biberom – fenomenalan začin za pečenja.

Kada iscedite limun ili ogulite narandžu koru nikada ne bacajte, samo je slažite u vrećice i stavljajte u zamrzivač. Možete zamrznuti i celi limun – posle ga je mnogo lakše zaleđenog narendati.






Kore možete potapati i u ulju, medu ili sirćetu. Ako ih stavljate u maslinovo ulje najpre ih morate usitniti i malo izgnječiti tučkom i avanom, pa ostaviti u teglici sa uljem 6 sati pre proceđivanja. U medu ili sirćetu ih ostavljate što duže – dok ne dobijete željeni ukus, pa posle samo odstranite kore.
Povrće
Od ostataka povrća možete napraviti bujone, a detaljnije pročitajte u tekstu. Možete u ove temeljce dodavati i sveže začinsko bilje. A supu ćete obogatiti ako imate ostatke tvrdog sira. Samo ih narendate za kremastiji i bolji ukus.
ostaci povrća

Čišćenje

Tu je posebno limun na prvom mestu. Uz sirće, so i sodu bikrabonu on je vladar čistih kuhinja i kupatila. Mesta koja su prljava ili na kojima se uhvatili ostaci kamenca i vode možete očistiti ako poprskate solju ili sodom bikarbonom i oribate isceđenim polovinama limuna.
Kore od nara su odlične za farbanje odeće. U posudu od nerđajućeg čelika stavite vruću vodu i kore nara. Ostavite da odstoji preko noći. Sledeći dan stavite tu mešavinu da krčka kratko na šporetu, pa uklonite kore i stavite mokru takninu. Ostavite da krčka sat vremena, pa sklonite i ostavite tkaninu u toj boji preko noći Sledeći dan izvadite iz šerpe i isperite u hladnoj vodi.


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian