Pita od špageta, mesa i povrća je odlična kada vam treba zasitan i ukusan obrok za celu porodicu, a uz to je mega ukusna.
U ovom jelu imate i špagete sa sosom, ukus pizze i lazanje – sve to umotano u jednu “pitu”. Zar ne zvuči odlično?
Na blogu SweetThootSweetLife pronašli smo ovaj divan recept, ali mi smo ga dopunili sa još malo povrća i dodali još jedno jaje.
Sastojci:
- 200 gr (pola pakovanja) špageta
- 2 jajeta, umućena
- 1/4 šolje (od 200 ml) narendanog parmezana
- 2 pileće kobasice srednje veličine (skuvane i naseckane), ali vi možete koristiti i neke druge domaće kobasice ili meso po vašem izboru
- 1/2 šolje crvene paprike, naseckane na komadiće
- 1/3 šolje naseckanog crvenog luka
- 1 šolja obarenog spanaća (ali je najbolji sveži – 3-4 šolje)
- 1 ½ šolja umaka za špagete ili domaćeg sos paradajza
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice bosiljka
- 1 šolja rikota sira u komadićima
- 3/4 šolje narendanog mocarela sira
- 2 kašičice narendanog parmezana
(Napomena: možete koristiti i druge sireve, koje imate, ali uvrstite parmezan)
Zagrejte rernu na 180C. Nauljite okruglu tepsiju za pite (prečnika oko 20 cm). Špagete skuvajte, ocedite, operite, pa ponovo dobro ocedite. Stavite ih u veću posudu, pa dodajte umućena jaja i parmezan (1/4 šolje). Tu smesu rasporedite po tepsiji i poravnajte i malo pritisnite da se slegne.
U dubljem tiganju, na šporetu, na srednjoj temperaturi dinstajte paprike i luk sa malo ulja dok ne omekane, oko 5 minuta. Dodajte iseckane kobasice (ili šta god da koristite od mesnih proizvoda), pa nastavite da dinstate još 3 do 5 minuta. Dodajte spanać i poklopite. Ako koristite svež ostavite da se dinsta 2 do 3 minute, a ako koristite zamrznuti, odleđenog ga stavljate u tiganj i dinstate nešto kraće. Sada dodajte i sos, origano i bosiljak, pa ostavite na šporetu još 3 do 4 minute, mešajući povremeno. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
Rikota sir pospite preko špageta, koje ste stavili u tepsiju, preko sira rasporedite mešavinu sa kobasicama. Sve pospite mocarela sirom i sa 2 kašičice parmezana.
Sve pecite 30 minuta, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta pre služenja.