Open top menu
utorak, 21. siječnja 2014.



Ova torta sa borovnicama je idealna za sve one koji vole sirovu hranu. Rernu, naravno, ne trebate uključivati, a potrebno je samo da budete dobri u slaganju.
Rast popularnosti sirove hrane doprineo je otvaranju novih mogućnosti, pronalasku novih ideja u kulinarstvu. Čitav novi svet ukusa je iznikao iz jedne zdrave ideje. Zahvaljujući tim idejama nastaju i deserti.
Ovaj recept smo pronašli na blogu ADashofCompassion. Nije vam potrebna specijalna oprema, sastojci, niti dehidrator, samo dobar blender ili seckalica za hranu, kalup za torte i malo mesta u frižideru.
Napomena: ukoliko ne možete pronaći neke sastojke, tortu, ipak možete napraviti sa dobrim zamenama (koje ćemo navesti).

Sastojci:

Za koru:
torta sa borovnicama

  • 2 šolje sirovih badema
  • 1/2 šolje datula
  • 1/4 šolje kokosovog brašna
  • 1/4 kašičice morske soli
Za fil:
  • 3 šolje indijskog oraha, natopljenog u vodi preko noći
  • 3 šolje borovnica, svežih i opranih
  • 15 datula, natopljenih u vodi na sat vremena
  • Sok do jednog limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice sušene lavande (nije obavezno)
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 1/4 šolje sirovog agavinog sirupa (ili tečnijeg meda, bolje malo razređenog sa vodom)
  • 1 kašika kokosovog ulja, otopljenog (ukoliko ga ne možete pronaći u prodaji može poslužiti i biljno ulje)
Za posipanje:
  • 1/2 šolje oraha
  • 1/4 šolje datula
  • 1/4 šolje kokosovog brašna
  • 1/4 šolje ovsenog griza (ili ovsenih pahuljica ili nekih grubo samlevenih pahuljica)
  • Malo ekstrakta vanile i malo morske soli
Prvo pripremite koru. Sameljite bademe u seckalici za hranu (ili blenderu). Dodajte i ostale sastojke za koru i miksajte dok se ne sjedine. Smesa bi trebalo da je gusta i kompaktna (ako je rastresita možete dodati još koju datulu). Ovu mešavinu stavite u kalup za tortu, rasporedite je i pritisnite, utisnite prstima na dno kalupa (prečnika 20-tak cm). Stavite sve u frižider da se stvrdne.
Za to vreme pripremite fil. Isperite i ocedite indijske orahe i datule, pa ih izmiksajte u seckalici ili blenderu. Dodajte i ostale sastojke osim kokosovog ulja i miksajte dok se ne sjedine. Na kraju dodajte i kokosovo ulje. Uspite mešavinu preko kore i vratite u frižider.

Ostalo vam je još samo da pripremite sastojke za posipanje. Iseckajte u scekalici za hranu u grubo orahe i datule, dodajte i ostale sastojke i lagano izmešajte. Pospite sve to preko fila i lagano pritisnite. Ostavite sve u frižideru bar na sat vremena pre služenja.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian