Buhtlice sa voćem – tople i slasne! Ovo je jedan od onih recepata zbog kojih vam kreće voda na usta.
Baš nam treba nešto ovako da nas malo zagreje – uz šolju toplog čaja ili mleka.
Buhtlice sa voćem – sastojci:
- 280 gr višenamenskog brašna
- 1 veće jaje (i jedno manje za premazivanje testa)
- 50 gr šećera
- 45 gr putera, na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ šolje toplog (ne vrućeg) mleka
- Korica jednog limuna, narendana
- Voće – borovnice, višnje, mekanije šljive (stavite nekoliko u svaku buhtlicu, ali možete koristi i pekmez sa komadima voća, bilo koji. Odlično će poslužiti i domaći pekmez od šljiva. Možete koristiti i mešavinu suvog voća, orašastih plodova i kokosa, kao što je prikazano na fotografijama)
- Malo šećera za svaku buhtlicu (ovo stavljate ako koristite sveže borovnice. Nije potrebno ako ste odabrali pekmez)
U toplo mleko stavite kvasac, 1 kašičicu šećera (uzmite od onih pripremljenih 50 gr) i 2 kašike brašna. Promešajte i ostavite na toplo mesto da kvasac naraste – oko 5 minuta.
U posudu stavite brašno, puter, jaje, šećer, ekstrakt vanile i koricu limuna. Dodajte mešavinu sa kvascem i sve dobro pomešajte. Umesite testo (ako je potrebno dodajte još brašna). Na pobrašnavljenoj površini još malo obradite testo. Kada postane meko i elastično, stavite ga u pobrašnavljenu posudu i ostavite na toplom 30-40 minuta. (Potrebno je da naraste – da bude duplo veće).
Testo još jednom premesite, pa podelite u 7 jednakih loptica, pa ih poravnajte u oblik nepravilnog diska. Voće stavite u sredinu, dodajte malo šećera (ili koristite pekmez). Spojite rubove, napravite punjenu kuglicu i ponovite postupak i sa drugim lopticama.
Premažite ih umućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 180C 35 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Možete ih posuti šećerom u prahu sa malo cimeta ili napraviti neku glazuru. Napravite mešavinu šećera u prahu, svežeg limunovog soka i mleka i sa tim premažite ohlađene buhtlice sa voćem. Ili – možete napraviti i mešavinu cimeta, šećera i putera.