Open top menu
utorak, 28. siječnja 2014.



Postoji ta jedna tradicija koju kada je u pitanju zimnica nikako ne možemo i ne želimo zaobići, a to je kiseljenje kupusa. Pored toga kako da kiselite kupus, rećićemo vam i nekoliko reči o svim lekovitim svojstvima ovog zahvalnog povrća.
Zima u našim krajevima je nezamisliva bez sarme i podvarka, popularnih jela čiji je glavni sastojak kiseli kupus, a na trpezama se nađu veoma često.

By: TheDeliciousLife

U kom god obliku da nam dolazi kupus je veoma zdrava namirnica. Na prvom mestu spomenućemo njegovo bogatstvo vitaminom C i celulozom koja je od velikog značaja za dobar rad probavnog trakta. Kupus je vekovima unazad poznat kao biljka koja potpomaže za zaceljivanje rana, a čak i u novijem dobu mnoge dojilje listove ove biljke stavljaju na bolne grudi. Zbog tartonske kiseline, a koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljikohidrata u masti veoma je poželjan da se uvrsti u dijetalne jelovnike.
By: jules


Rasol od kiselog kupusa je poznat kao narodni lek protiv mamurluka, ali pored toga on se dugi niz godina koristi i kao lek protiv zatvora.
Bogat je vitaminima A, C, kalcijumom, belančevinama kao i manjim procentom gvožđa. Kupus u sebi sadrži hlorofil koji je poznat i kao biljni hemoglobin.

Sok od kupusa kao lek

Sok od kupusa je prirodni lek protiv čira na želucu i upale debelog creva, a zbog prijatnijeg ukusa ga možete pomešati sa sokom od jabuke. Sok od kupusa možete raditi u sokovniku ili u blenderu, tako da čiste listove kupusa izmešate sa malo vode.
Za laringitis, promuklost i bolno grlo sok od kupusa pomešajte sa nekoliko kašičica meda i uzimajte po potrebi.



Za čir na želucu pre obroka uzimajte kašičicu maslinovog ulja i 3 čaše soka od kupusa, izbegavajte testenine, hleb i prženu hranu.

Kiseljenje kupusa

Kiseljenje kupusa nije neka velika nauka, a od toga se nekad pravio događaj kada su se ljudi skupljali na zajedničko čišćenje, soljenje i ribanje kupusa.
Ako želite kiseliti kupus u glavicama na dobri stari način potrebno vam je dosta pažnje i strpljenja.
Na otprilike 60 kg kupusa potrebno vam je 2 kg soli, jedno veće bure, oštri nožići i nekoliko ručica koje su voljne uskočiti.
Glavice kupusa očistite od svih nevaljalih listova, koren izdubite nožićem i svaku rupicu napunite solju pa glavice pažljivo poslažite u bure tako da je koren okrenut prema gore.  Između glavica kupusa možete poslagati kupus koji ste prethodno naribali. Kad ste sve glavice složili, kupus zalijte vodom i pospite ostatkom soli, pa odozgo pritisnite čistim drvenim poklopcem na koji ćete staviti težak kamen da glavice ne bi isplivavale, već da stoje čvrsto na mestu.
By: Darko Mareš

Neki u kupus stave glavicu cvekle ili par korena rena, ali mi ćemo se držati standarda ovaj put.
Raso iz kupusa je potrebno pretakati svakih 7 dana i po potrebi dodati još soli. To ćete sami proceniti kad probate rasol. Isto tako, obavezno sa rasola skidajte pjenu koja se stvara tokom procesa kiseljenja da rasol bude bistar.
Kako vi kiselite kupus?

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian