Open top menu
nedjelja, 26. siječnja 2014.


Kada se odlučite na rižu sa gljivama uzmite u obzir ovaj recept. Posebno ako vam je ostalo kuvane riže i imate nešto svežeg zeleniša.
Ovu rižu možete zapeći u tepsiji ili kalupima za mafine, a od povrća, uz gljive možete koristiti spanać, brokoli, praziluk, šparoge, blitvu, tikvice, …
Pamela sa bloga PamelaSalzman kaže da je ovaj obrok vrlo zasitan i da je pogodan i za ručak i za večeru. Riža sa gljivama je pogodna za 12 mafina ili tepsiju dimenzija 20×20 cm ili okruglu prečnika 23 cm.

Sastojci:

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 110-120 gr šitake ili portobelo gljiva
  • 1 luk, naseckan sitno
  • 3 lista raštana (lisnatog kelja), bez stabljikica, naseckani
  • 1 čen belog luka, naseckan
  • 2 šolje kuvane smeđe riže (ječma ili krupnika – pira)
  • 5 kašika naseckanih badema (nije obavezno)
  • ½ šolje narendanog parmezana
  • 4 veća jajeta
  • ¼ šolje mleka
  • Morska so i biber


riza sa gljivama i zelenisom 2

Zagrejte rernu na 200C i nauljite tepsiju dimenzija 20×20 cm ili okruglu prečnika 23 cm. Možete pripremiti i tepsiju za mafine (12 kalupa).
U tiganju zagrejte ulje ne srednjoj temperaturi, udinstajte gljive (iseckane i očišćene četkicom ili suvim ubrusom), luk i raštan sa malo soli. Dinstajte 3 do 5 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte i beli luk i nastavite dinstati dok sve ne omekša i gljive ne porumene – još oko 3 minute.

U veću posudu stavite kuvanu rižu, dodajte mešavinu sa gljivama koju ste dinstali, pa ubacite i bademe (ako koristite) i pola pripremljenog parmezana.
riza sa gljivama i zelenisom 3

U posebnoj posudi umutite jaja sa mlekom, biberom i pola kašičice soli. Ubacite tu mešavinu u smesu sa rižom, pa sve uspite u pripremljenu tepsiju ili rasporedite u kalupe. Pospite sa još malo parmezana i badema, pa pecite 30-tak minuta.
Izvadite, secite i služite toplo.


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian