Kremasta i ukusna, ova zapečena testenina je idealna za topli ručak i jednostavno ju je napraviti. Ko bi poželeo više?
Na OurBestBites, gde smo pronašli recept, kažu da je ukus ovog jela posebno divan zbog raznog povrća, sira i “preliva” od hrskavih krekera.
Sastojci:
- 340 gr testenine sa jajima (poželjno u širim trakicama)
- 3 kašike putera
- 1 crvena paprika, oprana, očišćena i iseckana
- 1 manji crveni luk, iseckan na sitno
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 2 šolje masnijeg jogurta
2 ½ šolje pilećeg bujona - 450 gr pilećih prsa, bez kosti i kože, prepolovljenih
- 115 gr tost sira, usitnjenog na komadiće
- 115 gr čedar sira (ili ementaler ili domaći tvrdi sir)
- 1 ½ šolje zamrznutog graška, otopljen, oceđen i posušen
- 25 slanih krekera, grubo izmrvljenih
- So i biber
(Napomena u originalnom receptu umesto jogurta naveden je “half-and-half”, američki proizvod koji se obično dobija mešanjem mleka i pavlake).
Skuvajte testeninu prema uputstvima, ali je izvadite minut ranije. Ocedite, operite u dve vode i ostavite sa strane.
Otopite 1 kašiku putera u šerpici na šporetu na srednjoj temperaturi, dodajte papriku i luk (naseckane) i dinstajte mešajući povremeno dok ne omekšaju – oko 5 minuta.
Prespite iz šerpice u drugu posudu i ostavite sa strane. U istoj šerpici zagrejte preostale 2 kašike putera i popržite brašno kratko, tek 1 minut. Lagano dodavajte jogurt, pa mešajte dok se sve ne sjedini. Uspite i bujon i ostavite da prokuva. Smanjite temperaturu, i ostavite da smesa lagano krčka dok se ne zgusne – oko 5 minuta. U to ubacite piletinu i kuvajte 8 do 10 minuta.
Žicu u rerni namestite na sredinu, pa je uključite na 220C. Sklonite šerpu sa vatre, pa hvataljkom izvadite piletinu, pa kada se malo ohladi, iskidajte je na komadiće.
U šerpu sa sosom u kojem je bila piletina dodajte sireve i mešajte dok se ne sjedini. Ubacite i piletinu, testeninu, udinstane paprike i luk, grašak, 1 ½ kašičicu soli i 1 kašičicu bibera (može i malo više, po ukusu). Sve izmešajte kašikom lagano, pa prespite u nauljenu tepsiju (poželjno dimenzija 33×22). Pospite izmrvljenim krekerima. Sve pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, bar 15 minuta, pre služenja.