Open top menu
četvrtak, 23. siječnja 2014.



Ovaj divni ukusni žele od mente možete napraviti u samo par koraka, a odličan je “u društvu” krekera, tosta, pečene svinjetine ili piletine.
Pronađite svežu mentu u čistim brdima, netretiranu, nezagađenu i možete napraviti čuda sa njom. Mi vam donosimo recept Sheile sa bloga Srshowalter i reč je o osnovnom receptu za žele sa mentom, ali vi možete da mu pridružite zelene jabuke, ruzmarin, limunov sok, … Sa ovim receptom ćete dobiti 6 šolja ili manjih teglica.

Pripremite:

  • 60 gr svežih listova mente
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 vrećica džemfiksa (ili sredstva za želiranje za 1 kg šećera)
  • Kap ili dve zelene boje za hranu (nije obavezno)
Operite listove mente i iseckajte. Stavite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da prokuva, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Sve procedite kroz tri sloja gaze. Ostavite da kapa, ukoliko je potrebno dok sav sok (čaj) ne iscuri u posudu. Lagano stisnite gazu da iscedite ostatak soka.
U dobijeni sok dodajte boju za hranu (ako koristite) i umešajte džemfiks. Stavite sve da prokuva na jačoj temperaturi, mešajte povremeno. Kada prokuva dodajte i šećer i ostavite da kuva samo 1 minut, mešajući stalno. Sklonite sa vatre i skinite penu sa vrha (ako se pojavila). Odmah dobijeni džem prespite u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite rub tegle i dobro poklopite. Tegle sterilišite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suvom, prozračnom i hladnom mestu.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian