Ako pijete više od pet šolja kafe dnevno, možete se ugojiti i povećati rizik od dobijanja dijabetesa, upozoravaju naučnici.
Ranije studije pokazale su da umjereni unos kafe može podstaći mršavljenje, ali to treba uzeti s rezervom, ako je vjerovati Australijskim istraživačima.
Oni su na miševima testirali efekte takozvane hlorogenske kiseline (CGA) koja se nalazi u kafi i otkrili da ovaj sastojak može spriječiti gubljenje kilograma i dovesti do otpornosti na insulin.
Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da je potrebno unijeti pet šolja kafe kako bi CGA djelovala na taj način.
Kod gojaznih miševa ovaj sastojak je takođe uticao na pojačanu netoleranciju na glukozu, odnosno povećao otpornost organizma na insulin.
“Svi znaju za efekte kofeina, ali treba da imaju u vidu da drugi sastojci kafe možda nemaju pozitivan učinak na zdravlje. Zato je jako važno da kafu konzumirate umjereno”, kaže Vans Metjus, jedan od autora studije sa Instituta za medicinska istraživanja Zapadne Australije.
Oni su na miševima testirali efekte takozvane hlorogenske kiseline (CGA) koja se nalazi u kafi i otkrili da ovaj sastojak može spriječiti gubljenje kilograma i dovesti do otpornosti na insulin.
Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da je potrebno unijeti pet šolja kafe kako bi CGA djelovala na taj način.
Kod gojaznih miševa ovaj sastojak je takođe uticao na pojačanu netoleranciju na glukozu, odnosno povećao otpornost organizma na insulin.
“Svi znaju za efekte kofeina, ali treba da imaju u vidu da drugi sastojci kafe možda nemaju pozitivan učinak na zdravlje. Zato je jako važno da kafu konzumirate umjereno”, kaže Vans Metjus, jedan od autora studije sa Instituta za medicinska istraživanja Zapadne Australije.
(B92