Open top menu
subota, 8. veljače 2014.


Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike kakaa
  • 6 kašika vruće vode
  • velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita



Za čokoladni preljev:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 kašika mlijeka
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 150 g margarina


Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 7 kašika gustina
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera u prahu



Priprema biskvita:


Oodvojite bjelanjke i žumanjke pa miksajte žumanjke i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjelanjaka. Pecite u velikom limu od pećnice na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnite iz lima, skinite papir za pečenje, ohladiti  ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).
Za kremu:
Od predviđene količine mlijeka odvojite oko 1,5 dl i  pomiješajte to  sa gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuhati gustin sa mlijekom i šećerom. Kuhajte na pari dok se ne zgusne (oko 5 minuta). U ohlađenu kremu umiješajte izrađeni margarin sa šećerom u prahu.
Za čokoladni preljev:
Pomiješatjte čokoladu izlomljenju na komadiće, margarin,šećer i mlijeko , uz miješanje sve zajedno otopiti dok se ne sjedini. Hladiti dok se ne zgusne  (neka ne  bude potpuno tečno, masa mora biti kao jako omekašali margarin).
Izrada:

Prvi dio biskvita natopite mlijekom, premažite bijelom kremom, preko nje rasporediti čokoladnu kremu, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.
Po želji kolač ukrasite šlagom ili ako više volite bijelom glazurom.Nakon što se kolač dobro rashladi spreman je za posluživanje.
Izvor- www.recepti-kolaci-torte.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian