Open top menu
srijeda, 26. veljače 2014.


Svi već dobro znamo za afrodizijake i možemo nabrojati dva, tri koja se najčešće spominju. No, ima i nekih neobičnih, za koje možda niste čuli ili ne znate dovoljno o njima. Saznajte gdje možete kušati najbolje afrodizijake na svijet.



Kamenice
Ove školjke, koje su već dobro poznate kao afrodizijak, možete probati u Kanadi na ostrvu Princa Edwarda. Najbolje ih je jesti tokom ljetnih mjeseci, od jula do avgusta. Parovi mogu zajedno kušati kamenice i dati zakletvu te tako postati članovi Društva kamenica ostrva Princa Edwarda. Možete uživati i na Međunarodnom festivalu školjki krajem septembra. U potrazi za kamenicama najbolje je posjetiti Miyajimu, Japan, te Irsku. Čini li vam se sve to predaleko i skupo ili ste pobornik maksime 'kupujmo hrvatsko', zaletite se do Stona.
Jagode
Jagode je najbolje kušati u Engleskoj, i to od juna do početka avgusta. Možete ih kušati sa šlagom, šećerom ili jednostavno same, bez ičega. Započnite potragu za jagodama u Surreyju, na farmi Crockford Bridge, u salonu sladoleda od domaćih jagoda. Jagode sa šlagom ljetni su zaštitni znak Britanije, često su povezivane s teniskim turnirom u Wimbledonu, pa možete gledati akciju na travnatim terenima i uživati u ovoj osvježavajućoj poslastici. Možete ih potražiti i u Švedskoj. Bez obzira na sve, mnogi su se spremni zakleti da su one vrgoračke najfinije.
Čokolada
Ako želite uživati u čokoladi, najbolji odabir je Belize, i to u februaru i maju. Maje su ovu namirnicu stavljale u gotovo sva jela. Organizujte posjet plantaži kako biste vidjeli biljke, svježe ubrana zrna i okusili izvornu čokoladu. Najbolje vrijeme za posjet je maj, kad se održava festival čokolade. Osim što ćete naučiti mnogo toga o istorije čokolade, možete posjetiti i neko seosko privreda kako biste vidjeli kako se pravi tradicionalan napitak od čokolade, upravo onako kako su ga Maje radile. Takođe ćete imati priliku i sami napraviti jedan. Za dobru čokoladu možete se uputiti i prema Bruxellesu, koji je daleko bliže.
Avokado
Za dobar avokado morat ćete se uputiti u San Diego, a to možete učiniti tokom cijele godine. Više od 50 godina ljubitelji avokada susreću se u gradu Fallbrooku, u kojem se održava festival avokada. Umak guacamole, koji se sastoji od avokada, možete jesti do milje volje, a očekuju vas i razni suveniri u obliku avokada. Druga destinacija za kušanje avokada je Meksiko.
Crno vino
Najbolje mjesto za kušanje crnog vina je Bordeaux u Francuskoj, a najbolje vrijeme maj. Ako želite kvalitetno crno vino, uputite se u Medoc, na jugozapadu Francuske, kako biste okusili vino na prekrasnom imanju Château Mouton Rothschild. Morat ćete rezervirati unaprijed da biste uživali u vinskim podrumima najkvalitetnijih proizvođača vina u Bordeauxu, kao i u prvim gutljajima Cabernet Sauvignona na svježem zraku. Druga destinacija za kvalitetno vino je La Rioja u  Španiji.
Bosiljak
Najbolje mjesto za kušanje bosiljka je Chiang Mai na Tajlandu i to tokom cijele godine. Ljubitelji bosiljka najbolje će upoznati ovaj afrodizijak u školi kulinarstva u Chiang Maiju, gdje se nalazi velika farma bosiljka. Jedan od njih je slatki bosiljak, koji ćete moći koristiti u spravljanju jela. Ovaj odličan afrodizijak možete potražiti i u Italiji, tačnije u regiji Liguriji.
Leafcutter mravi
Ovaj neobičan afrodizijak možete probati u Kolumbiji, najbolje u proljeće. Više od 500 godina u Kolumbiji mladenci jedu ove mrave. Smatra se da pojačavaju seksualnu želju. Osim toga, bogati su proteinima i masnoćama pa su odličan obrok. Možete ih probati kod uličnih prodavača u Baricharau. Krila i noge kraljica pažljivo se odvajaju prije nego se mravi potope u slanu vodu, te zatim ispeku, a obično se prodaju u proljeće nakon žetve. U restoranu Hormiga u Baricharu možete probati hljeb od mrava ili pak mignon filet od mrava. Leafcutter mrave možete kušati i u Kambodži.
Morski krastavac
Ovaj afrodizijak najbolje je probati u Kini, tačnije u Šangaju, i to u maju. Ovo ljigavo 'stvorenje', koje je jedan od najboljih kineskih afrodizijaka, često se koristi za variva i čorbe u kombinaciji s biljem i začinima. Za kušanje autentičnog jela od morskih krastavaca iz 19. vijeka posjetite restoran Dexingguan u Šangaju, gdje se priprema krastavac sa škampima u srnećem umaku. Ovaj afrodizijak probajte i u Japanu.

(DANAS.NET.HR )
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian