Svi već dobro znamo za afrodizijake i možemo nabrojati
dva, tri koja se najčešće spominju. No, ima i nekih neobičnih, za koje možda
niste čuli ili ne znate dovoljno o njima. Saznajte gdje možete kušati najbolje
afrodizijake na svijet.
Kamenice
Ove školjke, koje su već dobro poznate kao afrodizijak,
možete probati u Kanadi na ostrvu Princa Edwarda. Najbolje ih je jesti tokom
ljetnih mjeseci, od jula do avgusta. Parovi mogu zajedno kušati kamenice i dati
zakletvu te tako postati članovi Društva kamenica ostrva Princa Edwarda. Možete
uživati i na Međunarodnom festivalu školjki krajem septembra. U potrazi za
kamenicama najbolje je posjetiti Miyajimu, Japan, te Irsku. Čini li vam se sve
to predaleko i skupo ili ste pobornik maksime 'kupujmo hrvatsko', zaletite se
do Stona.
Jagode
Jagode je najbolje kušati u Engleskoj, i to od juna do
početka avgusta. Možete ih kušati sa šlagom, šećerom ili jednostavno same, bez
ičega. Započnite potragu za jagodama u Surreyju, na farmi Crockford Bridge, u
salonu sladoleda od domaćih jagoda. Jagode sa šlagom ljetni su zaštitni znak
Britanije, često su povezivane s teniskim turnirom u Wimbledonu, pa možete
gledati akciju na travnatim terenima i uživati u ovoj osvježavajućoj poslastici.
Možete ih potražiti i u Švedskoj. Bez obzira na sve, mnogi su se spremni
zakleti da su one vrgoračke najfinije.
Čokolada
Ako želite uživati u čokoladi, najbolji odabir je Belize,
i to u februaru i maju. Maje su ovu namirnicu stavljale u gotovo sva jela.
Organizujte posjet plantaži kako biste vidjeli biljke, svježe ubrana zrna i
okusili izvornu čokoladu. Najbolje vrijeme za posjet je maj, kad se održava
festival čokolade. Osim što ćete naučiti mnogo toga o istorije čokolade, možete
posjetiti i neko seosko privreda kako biste vidjeli kako se pravi tradicionalan
napitak od čokolade, upravo onako kako su ga Maje radile. Takođe ćete imati
priliku i sami napraviti jedan. Za dobru čokoladu možete se uputiti i prema
Bruxellesu, koji je daleko bliže.
Avokado
Za dobar avokado morat ćete se uputiti u San Diego, a to
možete učiniti tokom cijele godine. Više od 50 godina ljubitelji avokada
susreću se u gradu Fallbrooku, u kojem se održava festival avokada. Umak
guacamole, koji se sastoji od avokada, možete jesti do milje volje, a očekuju
vas i razni suveniri u obliku avokada. Druga destinacija za kušanje avokada je
Meksiko.
Crno vino
Najbolje mjesto za kušanje crnog vina je Bordeaux u
Francuskoj, a najbolje vrijeme maj. Ako želite kvalitetno crno vino, uputite se
u Medoc, na jugozapadu Francuske, kako biste okusili vino na prekrasnom imanju
Château Mouton Rothschild. Morat ćete rezervirati unaprijed da biste uživali u
vinskim podrumima najkvalitetnijih proizvođača vina u Bordeauxu, kao i u prvim
gutljajima Cabernet Sauvignona na svježem zraku. Druga destinacija za
kvalitetno vino je La Rioja u Španiji.
Bosiljak
Najbolje mjesto za kušanje bosiljka je Chiang Mai na
Tajlandu i to tokom cijele godine. Ljubitelji bosiljka najbolje će upoznati
ovaj afrodizijak u školi kulinarstva u Chiang Maiju, gdje se nalazi velika
farma bosiljka. Jedan od njih je slatki bosiljak, koji ćete moći koristiti u
spravljanju jela. Ovaj odličan afrodizijak možete potražiti i u Italiji,
tačnije u regiji Liguriji.
Leafcutter mravi
Ovaj neobičan afrodizijak možete probati u Kolumbiji,
najbolje u proljeće. Više od 500 godina u Kolumbiji mladenci jedu ove mrave.
Smatra se da pojačavaju seksualnu želju. Osim toga, bogati su proteinima i
masnoćama pa su odličan obrok. Možete ih probati kod uličnih prodavača u
Baricharau. Krila i noge kraljica pažljivo se odvajaju prije nego se mravi
potope u slanu vodu, te zatim ispeku, a obično se prodaju u proljeće nakon
žetve. U restoranu Hormiga u Baricharu možete probati hljeb od mrava ili pak
mignon filet od mrava. Leafcutter mrave možete kušati i u Kambodži.
Morski krastavac
Ovaj afrodizijak najbolje je probati u Kini, tačnije u
Šangaju, i to u maju. Ovo ljigavo 'stvorenje', koje je jedan od najboljih
kineskih afrodizijaka, često se koristi za variva i čorbe u kombinaciji s
biljem i začinima. Za kušanje autentičnog jela od morskih krastavaca iz 19.
vijeka posjetite restoran Dexingguan u Šangaju, gdje se priprema krastavac sa
škampima u srnećem umaku. Ovaj afrodizijak probajte i u Japanu.
(DANAS.NET.HR )