Banana i čokolada savršen su spoj tokom cijele godine, pa
zašto ne razbiti vladavinu jesenskih plodova u kolačima ovom sočnom
kombinacijom.
Banana kolaču daje sočnost i to je misao vodilja ove
poslastice vrlo jednostavnog recepta. Kolač naravno ne mora biti u obliku
torte, brzo je gotov, a možete se s njim zasladiti već danas.
Sastojci:
Za tortu:
250 g oštrog brašna
3 jaja
70 g kakaa u prahu
300 g šećera
2 žličice praška za pecivo
Malo soli
2 banane
120 ml mlijeka
120 ml ulja
240 ml tople vode
Za premaz od čokolade:
220 g čokolade s visokim udjelom kakaa
200 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stepeni. Kalup obložite papirom
za pečenje. Zajedno pomiješajte suhe sastojke brašno, šećer, sol, prašak za
pecivo i kakao te ih ostavite sa strane.
U drugoj posudi mikserom izmješajte jaja, banane koje ste
prethodno zgnječili vilicom, mlijeko vodu i ulje. Zatim suhe sastojke dodajte vlažnima
i promiješajte. Ulijte u kalup i pecite oko 45 minuta. Zabodite čačkalicu kako
bi provjerili je li gotovo.
Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim
je izvadite iz kalupa.
Pripremite čokoladni premaz tako da čokoladu raskomadate,
a vrhnje i šećer zagrijavajte dok ne zavrije te ga izlijte po čokoladi.
Miješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Kada se ohladi, stavite u hladnjak na
sat vremena, izvadite i miksajte nekoliko minuta.
Namažite tortu premazom od čokolade. Možete je poslužiti
uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.
(ZADOVOLJNA.HR)