Sastojci:
Za
tijesto:
5
jaja
5
žlica tople vode
150
g šećera
100
g brašna
25
g škrobnog brašna (Gustina)
25
g kakaa u prahu
Krema
I:
1
vrećica pudinga s okusom čokolade
500
ml mlijeka
2
žlice šećera
250
g mascarpone sira
3
lista bijele želatine
100
g čokolade za kuhanje
30
g kakaa u prahu
150
ml slatkog vrhnja za šlag
4
– 5 banana
sok
od 1 limuna
Krema
II:
1
vrećica pudinga s okusom vanilije
500
ml mlijeka
2
žlice šećera
3
lista bijele želatine
1
flašica vanilija arome
150
ml slatkog vrhnja za šlag
Ukrašavanje:
300
ml slatkog vrhnja za šlag
bijela
narezana čokolada
banane
med
ili limun
Priprema:
Tijesto:
Žumanjke
odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano
miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto
umutiti i polako dodati ostatak šećera. Zatim brašno zajedno sa snijegom od
bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto
podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio
25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm)
obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180
°C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno
prerezati.
Krema
I:
3
lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati.
150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s ½
l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu,
izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se
ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s
mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za
snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema
II:
3
lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi.
Puding od vanilije skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa
štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti
folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan
puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.
Slaganje
i ukrašavanje torte:
Na
tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte.
Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati
ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste
prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od
vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme
(oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5
žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.
Sutradan!
300
ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane
narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu
oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti
narezanom bijelom čokoladom i bananama.
(ljiljananieder.com)