Sastojci:
Za
koru:
6
jaja
6
kašika šećera
4
kašike brašna
2
kašike prezli, mrvica
2
kašike mljevenih oraha
Za
fil:
250
gr. maslaca ili margarina
6
žumanca
200
gr. šećera
300
gr. mljevenog plazma keksa
150
gr. mljevenih oraha
1
teglica kompota od kajsija
Za
ukrašavanje:
500
ml. slatke pavlake ili 2 šlaga
Priprema:
Kora:
Umutiti jaja i šećer, dodati ostale sastojke uz lagano mešanje i peći u kalupu
za torte prečnika 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20
minuta. Pečenu koru kada se malo
prohladi izvaditi i staviti na tacnu. Kora će se malo skupiti, tako da ja
kasnije uzmem malo manji obruč od kalupa prečnika 24 cm i njega stavim oko kore
i tako filujem.
Fil:
Žumanca i šećer dobro umutiti mikserom, dok žumanca ne "pobele" i ne
postane kao krem pa kuvati na pari oko 10 minuta. Ostaviti da se skroz ohlade.
Penasto umutiti maslac, dodati žumanca, sve sjediniti pa dodati i kajsije
oceđene od soka. Sve umutiti mikserom i umešati keks i orahe.
Koru
natopiti sa sokom iz kompota, staviti preko fil i ostaviti nekoliko sati,
najbolje preko noći, u frižider da se torta lepo ohladi i da se sjedine ukusi.
Ukrasiti sa slatkom pavlakom i šlagom.
Torta
je izdašna, ni malo "teška", kajsije joj daju osvežavajući ukus i
odlična je i za najtoplije dane.