Open top menu
subota, 19. travnja 2014.



Tako jednostavna, a tako fenomenalna. Ova kivi torta izgleda kao mala kornjača, a tako je ukusna. Donosimo dve verzije recepta.


Savršena je za dečije rođendane, ali za razne proslave. U jednom receptu je potrebno da pripremite kore, a u drugom ih zamenjujete keksom.

Kivi torta
360 ml kondenzovanog mleka (Kako da napravite kondenzovano mleko)
3 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica sirćeta ili limunovog soka
470 gr brašna
500 ml mleka (masnijeg)
1 šolja (od 250 ml) šećera
1 vaniin šećer
200 gr putera

Kivi za dekorisanje

Prvo napravite kremu. Uspite mleko u šerpicu, dodajte 2 jajeta, 2 kašike brašna, šolju šećera i 1 vanilin šećer. Satvite na nižu ili srednju temperaturu i zagrejavajte lagano mešajući. Mešajte dok smesa krčka i dok se ne zgusne. Kada se zgusnula i dok je još vruća u nju dodajte puter, dobro izmešajte dok se ne rastvori i sve ne sjedini. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite sa strane da se hladi.


Napravite kore. Umutite jaje sa kondenzovanim mlekom. Sodu bikarbonu pomešajte sa sirćetom, pa dodajte u smesu. Lagano sipajte i brašno i mutite konstantno. Testo mesite dok ne postane meko i elastično. Podelite testo na 8 jednakih delova, razvaljajte ih u krugove, malo izbodite viljuškom i ispecite svaki odvojeno u tiganju – kao palačinke ili tortilje – dok ne omekane i malo porumene sa obe strane. Biće dovoljno oko 1 minuta pečenja za svaku stranu.




Obrežite stranice korama (sačuvajte ostatke). Prvu koru stavite u standardnoj veličini na pladanj, premažite dobijenom kremom (verovatno će biti još topla), pa stavite drugu koru, malo manju (obrezanu). Premažite ponovo kremom i nastavite redati do vrha (sa sve manjim i manjim korama). Vrh dopunite ostacima kora – popunite i „rupe“, pa sve filujte ostatkom kreme. (Možete na fil stavljati i malo kivija).

Kivi ogulite i izrežite na kolutiće (sačuvajte nekoliko u polovinama, za glavu, noge i repić), pokrijte tortu da dobijete kornjačin oklop.

Ostavite u frižideru da se stegne, režite i služite.

Kivi torta 2

Petit ili neki drugi puter keks
Banane
Kokos
Datule

Pomešajte kokos sa malo vode i datulama u blenderu. Treba vam po pola šolje kokosa i datula. Vode dodavajte taman toliko da dobijete gušću smesu – kao fil. Ako je potrebno dodajtejoš datula da smesa bude gušća.

Na pladanj stavite red keksa (obrežite ga i namestite da dobijete krug – možete ga malo poprskati mlekom da omekša). Preko keksa premažite sloj fila sa kokosom i datulama, pa poredajte kolutiće banane i kivija – pomešano.

Nastavite da na ovaj način pravite kornjačin oklop. Sve popunite keksom i premažite filom, pa ukrasite kolutićima kivija da dobijete oklop.

Izrezujte kivi da napravite rep, noge i glavu. Tortu ostavite u frižideru da se stegne, režite i služite.

Izvor: http://lifepressmagazin.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian